Wall Street umirjen, evropske borze večinoma v rdečem

Delniški trgi [Foto: Pixabay]

Wall Street umirjen, evropske borze večinoma v rdečem

Na Wall Streetu se je včeraj trgovalo zelo previdno, saj vlagatelji ne želijo tvegati pred objavo novega poročila o inflaciji v ZDA, ki bi lahko vplivalo na smer trga.

Indeks Dow Jones je pridobil 0,09 odstotka in dosegel 39.164 točk. S&P 500 se je povečal za 0,09 odstotka na 5482 točk. Nasdaq je sicer zrasel za 0,30 odstotka na 17.858 točk. Majhna gibanja indeksov so bila posledica previdnosti pred novim majskim poročilom o inflaciji v ZDA. Poročilo bo objavljeno v petek in bi lahko močno vplivalo na trge.

Vlagatelji upajo na nadaljnje umirjanje inflacije, kar bi podprlo upanje na izdatnejše znižanje obrestne mere s strani ameriške centralne banke letos. V preteklih dneh so vodilni v FED-u poudarili, da je inflacija še vedno precej nad ciljnimi ravnmi centralne banke. Ocenili so namreč, da je možno eno znižanje obrestne mere do konca leta. Po drugi strani pa trg ocenjuje, da bo FED do konca leta dvakrat znižal obrestne mere, s prvim znižanjem predvidoma septembra.

Na večini evropskih borz so se tečaji delnic včeraj znižali. Londonski indeks FTSE je oslabel za 0,56 odstotka na 8179 točk. Pariški CAC je izgubil 1,03 odstotka in končal na 7530 točkah. Po drugi strani se je frankfurtski DAX okrepil za 0,30 odstotka na 18.210 točk.

Vlagatelji po vsem svetu z napetostjo pričakujejo petkovo objavo podatkov o inflaciji v ZDA, ki bi lahko dala pomembne signale glede prihodnjih ukrepov centralnih bank.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pixabay