Wall Street v pričakovanju poročila o inflaciji rahlo raste

Foto: Freepik

Wall Street v pričakovanju poročila o inflaciji rahlo raste

Wall Street je včeraj pokazal zmerno rast v pričakovanju ključnega poročila o ameriški inflaciji, ki bi lahko imelo pomemben vpliv na pričakovanja v zvezi z morebitnim znižanjem obrestnih mer s strani Ameriške centralne banke (FED). Dow Jones je doživel manjši padec za 0,02 odstotka in se ustavil na 38.883 točkah. Nasprotje temu je bil S&P 500, ki se je povzpel za 0,14 odstotka na 5.209 točk, medtem ko je indeks Nasdaq zabeležil rast za 0,32 odstotka in dosegel 16.306 točk.

Trg je že nekaj dni v stanju previdnosti, saj vlagatelji ostajajo zadržani pred objavo poročila o inflaciji v ZDA, za katero se pričakuje, da bo prineslo pomembne uvide v gibanje cen in možne prihodnje poteze ameriške centralne banke.

Poročilo o inflaciji

Pričakuje se, da je osnovna stopnja inflacije v ZDA, ki izključuje cene energije in hrane, v marcu nekoliko upadla na 3,7 odstotka z 3,8 odstotka meseca prej. Kljub temu je to še vedno nad ciljno inflacijsko stopnjo Federalnega rezervnega sistema, ki je določena na približno 2 odstotka. Glede na to, da stopnja inflacije presega ciljne vrednosti, se pričakuje, da ameriška centralna banka ne bo pohitela z znižanjem obrestnih mer, kar je skladno z nedavnimi izjavami uradnikov FED-a.

Razpoloženje na trgu je previdno tudi zaradi bližajoče se sezone objav četrtletnih poslovnih poročil, ki se začne konec tedna. Analitiki pričakujejo, da so se dobički podjetij iz indeksa S&P 500 v prvem četrtletju povečali za približno pet odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta.

V Evropi so bili trgi včeraj manj optimistični. Londonski FTSE je padel za 0,11 odstotka na 7.934 točk, frankfurtski DAX pa je zabeležil večji padec za 1,32 odstotka in se ustavil pri 18.076 točkah. Pariški CAC je prav tako zabeležil padec za 0,86 odstotka na 8.049 točk.

[Foto: HINA]; Portal24; Foto: Freepik