Wall Street z rahlim padcem, Evropa v vzponu

Foto: Portal24 (AI)

Wall Street z rahlim padcem, Evropa v vzponu

Na Wall Streetu so borzni indeksi minuli teden zabeležili rahel padec, že drugič zapored, kar odraža trajajoče skrbi glede inflacije v ZDA, ki v zadnjih mesecih ni pokazala znakov umirjanja. V nasprotju s tem so evropske borze izkazale pozitiven trend z rastjo tečajev delnic.

Dow Jones je prejšnji teden izgubil nekoliko svoje vrednosti, z zmanjšanjem za 0,02 odstotka na 38.714 točk. Podobno je S&P 500 zabeležil zdrs za 0,1 odstotka na 5117 točk. Indeks Nasdaq je doživel padec za 0,7 odstotka in končal na 15.973 točkah.

Vlagatelji so z veliko pozornostjo spremljali poročila o inflaciji v ZDA, ki so bila v središču dogajanja. Obe poročili, tako o ceni življenjskih potrebščin kot o cenah pri proizvajalcih, so pokazala večji dvig, kot je bilo pričakovano za februar, s čimer so potrdila nadaljevanje inflacijskih pritiskov. Kljub temu, da so se cene v zadnjih dveh mesecih nekoliko dvignile, na trgu še vedno vlada prepričanje, da bi lahko ameriška centralna banka v juniju pričela z zniževanjem obrestnih mer.

Tony Welch, glavni direktor za naložbe pri SignatureFD, je izpostavil, da kljub rahlemu dvigu inflacije trg nekako vztraja, čeprav Fed letos morda ne bo toliko popustil v denarni politiki, kot je trg upal. Vendar pa je dodal, da so možnosti za nadaljnje zaostrovanje politike še vedno zelo majhne.

Nove rekordne vrednosti

Med tednom so indeksi S&P 500 in Nasdaq kljub naraščajoči inflaciji dosegli nove rekordne vrednosti, predvsem zaradi močne rasti tečajev delnic proizvajalcev čipov. Vlagatelji namreč pričakujejo, da bo povpraševanje po čipih, ki so ključni za razvoj umetne inteligence, ostalo močno. Vendar je konec tedna prišlo do korekcije tečajev v tem sektorju, zaradi česar so indeksi končali teden v minusu.

V prihajajočem tednu bo pozornost vlagateljev usmerjena v zasedanje ameriške centralne banke, FED. Pričakuje se, da bo centralna banka obrestne mere pustila nespremenjene, kar odraža pričakovanja, da zaradi vztrajno visoke inflacije v zadnjih dveh mesecih, možnosti za znižanje obrestnih mer junija postajajo vse manj verjetne. Zanimivo je, da so se ocene na denarnem trgu o možnosti znižanja obrestnih mer junija zmanjšale s 67 na 60 odstotkov.

Na drugi strani pa so evropske borze prejšnji teden zabeležile rast. Londonski indeks FTSE je pridobil 0,9 odstotka, frankfurtski DAX 0,7 odstotka, medtem ko je pariški CAC narasel za 1,7 odstotka. Rast je bila posledica boljših od pričakovanih poslovnih rezultatov večine evropskih podjetij in upanja vlagateljev, da bo Evropska centralna banka kmalu znižala obrestne mere, s čimer bi spodbudila gospodarsko rast.

[Vir: Hina]; Foto: Portal24 (AI)