Wall Street zdrsnil z rekordnih ravni, pričakovanja glede obrestnih mer rastejo

Foto: Portal24 (AI)

Wall Street zdrsnil z rekordnih ravni, pričakovanja glede obrestnih mer rastejo

Minuli teden so se borzni indeksi na Wall Streetu umaknili z rekordnih višin, medtem ko so na evropskih trgih tečaji delnic zabeležili rast po sporočilih centralnih bank o možnosti znižanja obrestnih mer v bližnji prihodnosti.

Na Wall Streetu je Dow Jones zabeležil padec za 0,9 odstotka na 38.722 točk. S&P 500 je izgubil 0,3 odstotka, padajoč na 5.123 točk, medtem ko je indeks Nasdaq zabeležil padec za 1,2 odstotka na 16.085 točk. V Evropi pa so bile borze bolj optimistične. Frankfurtski DAX se je okrepil za 0,45 odstotka na 17.814 točk, pariški CAC je pridobil 1,2 odstotka na 8.028 točk. Londonski FTSE doživel rahel padec za 0,3 odstotka na 7.659 točk.

Junija možno znižanje obrestnih mer?

Osrednja tema tedna je bilo pričakovanje glede usmeritev obrestnih mer po poročilu predsednika Ameriške centralne banke (FED) Jeroma Powella, ki je v kongresu predstavil pregled gospodarskih razmer. Powell je ponovil stališče, da bo FED počakal na jasne znake umirjanja inflacije proti ciljni ravni dveh odstotkov preden bo sprejel odločitev o znižanju obrestnih mer, kar se zdi vedno bližje realnosti. Ta izjava je podprla tržna pričakovanja, da bi lahko FED že junija pričel z zniževanjem obrestnih mer.

Borzni rekordi in tehnološki sektor

Tehnološki sektor je bil med tednom v ospredju, saj sta indeksa S&P 500 in Nasdaq dosegla nove rekordne vrednosti, predvsem zaradi močne rasti cen delnic proizvajalcev čipov. Visoko povpraševanje po čipih, ki so ključni za razvoj umetne inteligence, je podpiralo optimizem vlagateljev. Vendar so v petek tečaji v tem sektorju doživeli popravek, kar je pripeljalo do tedenskega padca indeksov.

Charlie Ripley, strateg pri Allianz Investment Management, komentira, da je bil ta popravek navzdol zdrav po obdobju dobrih rezultatov, saj so se nekatera tehnološka podjetja v tem času izjemno okrepila.

Evropske centralne banke in obrestne mere

V Evropi so voditelji Evropske centralne banke na četrtkovem zasedanju pustili obrestne mere nespremenjene, kljub temu pa so nakazali, da bi lahko že junija pričeli z zniževanjem, kar je dodatno spodbudilo rast na evropskih borzah.

Skupno gledano, minuli teden prinaša mešane občutke na globalnih borzah, z optimizmom v Evropi in nekoliko zadržanostjo na ameriških trgih, medtem ko se vsi z zanimanjem ozirajo na morebitne prihodnje poteze centralnih bank.

[Vir: Hina]; Foto: Portal24