Washington Američane poziva, naj sprejmejo begunce

ByA.K.

21. januarja, 2023 ,
Foto: Pexels

Washington Američane poziva, naj sprejmejo begunce

Washington je objavil nov program za sprejem beguncev. Američane so pozvali naj ga sponzorirajo, da bi tako povečali število sprejemov v državo.

Ameriški državljani bodo lahko prvič neposredno sponzorirali sprejem beguncev v ZDA, preko društev in nevladnih organizacij. “Welcome Corps je največja novost pri sprejemanju beguncev v zadnjih štirih desetletjih,” je v izjavi dejal državni sekretar Antony Blinken.

Cilj prvega leta je privabiti približno 10.000 Američanov, ki bi sprejeli približno 5000 beguncev, je dejal.

Temeljit pregled

Vsak Američan ali sprva skupina petih državljanov, ki želi sprejeti begunca, bo morala opraviti temeljit varnostni pregled in predložiti dokazilo o svoji finančni sposobnosti.

Za te sponzorje ni predvidenih nobenih finančnih spodbud. Dokazati bodo namreč morali, da imajo za prve tri mesece bivanja v državi na begunca za nakup oblačil in drugih potrebščin 2275 dolarjev.

Predsednik Joe Biden je število beguncev, ki jih lahko ZDA sprejmejo v enem proračunskem letu (ki se konča 30. septembra), omejil na 125.000. Slednje pomeni spremembo omejitev, ki jih je uvedel nekdanji predsednik Donald Trump.

ZDA so daleč od te številke.

Po podatkih State Departmenta je v prvih treh mesecih proračunskega leta 2023 dovoljenje za vstop v ZDA, dobilo le 6750 beguncev.

Pilotni projekt je odprt za “begunce z vsega sveta”, sledi zgledu podobnih programov v Kanadi in dopolnjuje tiste, ki so začasno zasnovani za afganistanske, ukrajinske, venezuelske, nikaragovske in kubanske begunce, je povedal neimenovani visoki diplomat.

“Razlika je v tem, da se bo ta program uporabljal za begunce iz vseh držav sveta, s ciljem njihove trajne imigracije v ZDA,” je dodal uradnik.

Društva za begunce in nevladne organizacije so pobudo pohvalili. Slednji namreč že leta kritizirajo izjemno nizko število sprejemov na letni ravni, kar pripisujejo počasnosti upravnih postopkov.

Število beguncev in izgnancev v svetu nenehno narašča. Sredi leta 2022 je po podatkih Združenih narodov preseglo mejo 100 milijonov.

Višja predstavnica ministrstva za priseljevanje Julieta Valls Noyes, ki je tudi sama otrok priseljencev, priznala, da ZDA na tem področju zaostajajo.

Ameriške oblasti so opravile že 20.000 razgovorov v tujini. “Pričakujemo, da bodo ti ljudje začeli prihajati v prihodnjih mesecih,” je dejala.

Izpostavila je, da “begunce, ki vstopajo v ZDA, temeljito preverjajo”. Washington se kljub vsemu trudi nadomestiti neuspeh pri sprejemu, je še dodala Valls Noyes.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

ZDA bodo mesečno sprejele do 30.000 migrantov, ilegalce bodo izgnali

ZDA nameravajo v okviru programa, ki vključuje deportacijo ljudi iz Kube, Nikaragve, Haitija in Venezuele, ujetih na ameriško-mehiški meji, sprejeti do 30.000 migrantov na mesec. Novico so potrdili uradniki obeh držav.

Razširjeni humanitarni program bo temeljil na politiki, sprejeti oktobra, ki je dovolila vstop v državo več tisočim ljudem iz Venezuele. In sicer po zraku, če so se predhodno prijavili v tujini in so lahko dokazali, da imajo ameriškega sponzorja, so potrdili viri… več tukaj.