Washington poroča o velikih izgubah pri Avdiivki in nizki morali ruskih sil

ByAna Koren

27. oktobra, 2023 , , ,
Ukrajinski vojak [Foto: ZelenskyyUA X]

Washington poroča o velikih izgubah pri Avdiivki in nizki morali ruskih sil

Tiskovni predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost, John Kirby, je na nedavnem novinarskem brifingu razkril zaskrbljujoče informacije o ruski ofenzivi na Avdiivko in napovedal dodatno vojaško pomoč Ukrajini.

Kirby je poudaril, da je Rusija utrpela velike izgube in da ima nizko moralo med svojimi vojaki zaradi napadov na Avdiivko. Po njegovih besedah so ruski vojaki prisiljeni slediti ukazom pod grožnjo usmrtitve, kar kaže na nezadovoljstvo in napetosti znotraj ruske vojske.

“Imamo informacije, da je ruska vojska dejansko usmrtila vojake, ki nočejo slediti ukazom,” je dejal Kirby. “Imamo tudi informacije, da ruski poveljniki grozijo z usmrtitvijo celih enot, če se želijo umakniti pred ukrajinskim topniškim ognjem.”

Kirby več podrobnosti o teh domnevnih usmrtitvah ali o tem, kako je Washington pridobil te informacije, ni razkril.

Ruska ofenziva na Avdiivko

Glede ruske ofenzive na Avdiivko je Kirby dejal, da je Rusija izgubila več kot 125 oklepnih vozil in več kot en bataljon vojaške opreme od 11. oktobra. Kljub temu so ukrajinske sile uspešno vzdržale napade in se branijo. Prav tako je napovedal, da se pričakuje nadaljevanje ruske ofenzive v prihodnjih mesecih. Kirby pri tem opozarja, da bo to prišlo za ceno velikega števila ruskih vojakov, ki bodo v boj poslani brez ustreznega usposabljanja in s slabo moralo.

V odziv na napade je Ameriško obrambno ministrstvo objavilo, da bo Ukrajini zagotovilo dodatno vojaško pomoč v vrednosti približno 150 milijonov dolarjev. Pomoč vključuje zmogljivosti zračne obrambe, artilerijske granate, protitankovsko orožje in drugo opremo za odganjanje ruske agresije.

Med drugim bo Ukrajina prejela ameriške rakete protizračne obrambe, protioklepne sisteme, naprave za nočno opazovanje in opremo za hladno vreme.

Johnson, novi predsednik predstavniškega doma, je sicer kritiziral dostavo pomoči Ukrajini, vendar pa ta poteza Ameriške administracije poudarja njihovo zavezanost zagotavljanju podpore Ukrajini v času naraščajočih napetosti na vzhodu Evrope. Pentagon je dejal, da je varnostna pomoč Ukrajini “pametna naložba v nacionalno varnost” in da bo pomagala preprečiti večji konflikt v regiji ter odvrniti morebitno agresijo.

vir

Foto: ZelenskyyUA X

Portal24