Washington z 210 milijoni evrov obrambne pomoči podprl baltske države

Foto: Freepik [Fotografija je simbolna]

Washington z 210 milijoni evrov obrambne pomoči podprl baltske države

Washington je za obrambno podporo Litvi, Estoniji in Latviji, odobril pomembno finančno pomoč v višini 210 milijonov evrov kar predstavlja nov korak v podpori Združenih držav Amerike baltskim državam na vzhodni meji Nata. To financiranje je del baltske varnostne pobude, ki si prizadeva za krepitev varnosti in obrambnih zmogljivosti v regiji, ki se sooča z naraščajočimi napetostmi zaradi ruske invazije na Ukrajino.

Strateški položaj kot sosede Rusije in njene zaveznice Belorusije imajo tri države, vse članice Nata in Evropske unije. ZDA so se v petek strinjale, da bodo, v okviru pobude, ki je bila ustanovljena leta 2020 z namenom izboljšanja zmogljivosti in interoperabilnosti oboroženih sil teh držav, zagotovile skupno 228 milijonov dolarjev, kar ustreza približno 210 milijonom evrov.

Po besedah estonskega obrambnega ministra Hanna Pevkurja je ameriška finančna podpora bistveno prispevala k hitrejšemu izvajanju več projektov vojaške infrastrukture in razvoju zmogljivosti v vseh treh državah. Pevkur je poudaril, da je ta finančna pomoč višja kot prejšnje leto in da pošilja jasen signal o zavezanosti ZDA k varnosti in stabilnosti regije.

Financiranje je osredotočeno na različne ključne sektorje, vključno z razvojem zračne obrambe, kopenskih sil in ozaveščenosti o pomorskih razmerah v regiji. V preteklem letu je bilo trem državam že dodeljenih približno 225 milijonov dolarjev (207 milijonov evrov) pomoči v okviru te pobude. Poleg tega se je Washington decembra dogovoril o petletnem časovnem načrtu obrambnega sodelovanja z omenjenimi državami, kar kaže na dolgoročno zavezanost ZDA k podpori varnosti in obrambnim prizadevanjem v baltski regiji.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik