Waymo bi avtonomno vožnjo razširil tudi v Los Angelesu

ByA.K.

20. januarja, 2024
Foto: Wikimedia/Dllu

Waymo bi avtonomno vožnjo razširil tudi v Los Angelesu

Waymo, hčerinska družba tehnološkega giganta Alphabet, ki se specializira za razvoj sistemov za avtonomno vožnjo, je pri kalifornijski komisiji za javne službe vložila pomembno vlogo. Ta korak je del njihovega ambicioznega načrta za razširitev storitve vožnje brez voznika v Los Angelesu.

Podjetje, ki že aktivno deluje v San Franciscu in izvaja preizkusne vožnje ter omogoča vožnje na povabilo, si zdaj prizadeva pridobiti licenco, ki bi jim omogočila popolno upravljanje lastnega voznega parka v Los Angelesu. Waymo tako kaže svojo ambicijo, da postane ključni igralec na področju avtonomne vožnje tudi v tem velikem mestu.

Komisija za javne službe se na prošnjo Reutersa za komentar še ni odzvala. Podjetje Waymo pa je že napovedalo sodelovanje z oblikovalci politike v Los Angelesu, lokalnimi službami za nujno pomoč in skupnostnimi organizacijami. Cilj tega sodelovanja je uspešna implementacija njihove storitve naročanja prevozov v mestu, čeprav še niso razkrili konkretnega datuma za začetek delovanja.

Waymo tudi intenzivno testira svoje popolnoma avtonomne osebne avtomobile brez voznika, in sicer na avtocestah v Phoenixu, Arizoni, kjer trenutno ponujajo vožnje v metropolitanskem območju. Načrtujejo tudi širitev na trg Austin v Teksasu.

Vendar pa je pomembno omeniti, da je Waymo lani opustil svoje prizadevanje za razvoj komercialne tehnologije avtonomnega tovornega prometa. Ta odločitev je prišla po strožjih predpisih za programske rešitve za avtonomno vožnjo. Prav tako je General Motorsova enota za avtonomno vožnjo, Cruise, lani začasno ustavila samovozeče avtomobile v ZDA zaradi nesreče. S temi razvoji postaja jasno, da bo avtonomna vožnja ostala ključno področje in izziv za tehnološke velikane, kot je Waymo, v prihodnjih letih.

vir; Foto: Wikimedia/Dllu; Portal24