Weber poziva k vključitvi Italije v odločanje v EU

Manfred Weber EPP [Foto: Wikimedia/ Evropski parlament]

Weber poziva k vključitvi Italije v odločanje v EU

Vodja Evropske ljudske stranke (EPP), Manfred Weber, je po tem ko je italijanska premierka Georgia Meloni označila postopek odločanja na vrhu EU za “nedemokratičnega”, pozval k vključitvi Italije v odločanje v EU.

Novica prihaja v času, ko se voditelji EU zberejo v Bruslju na vrhu, kjer bodo razpravljali o najvišjih delovnih mestih v institucijah EU. Meloni je izrazila nezadovoljstvo z načinom odločanja, ki po njenem mnenju izključuje Italijo. “Italija je tretja največja država v Evropi. Članica G7, eno največjih evropskih gospodarstev. Zato je treba najti način, kako vključiti italijansko stališče v evropski proces odločanja,” je Weber povedal v intervjuju za italijanski dnevnik Corriere della Sera.

Šest pogajalcev glavnih sredinskih strank, in sicer Donald Tusk, Kyriakos Mitsotakis, Olaf Scholz, Pedro Sánchez, Emmanuel Macron in Mark Rutte, je opravilo telefonski klic, kjer so ponovno potrdili svojo prednostno listo kandidatov za vodenje institucij EU. Med predlaganimi imeni so Ursula von der Leyen za predsednico Evropske komisije, António Costa za predsednika Evropskega sveta in Kaja Kallas za visoko predstavnico za zunanje zadeve in varnostno politiko.

Izključitev Italije

Izključitev Italije iz tega procesa je razjezila Meloni, ki je v italijanskem parlamentu izrazila svoje nezadovoljstvo. “Zdi se mi nadrealno, da so bila na neuradnem srečanju predlagana imena za najvišje položaje brez odprte razprave,” je dejala. Meloni zdaj razmišlja o dramatičnem odzivu, vključno z vzdržanostjo pri končni odločitvi, ki naj bi jo sprejel Evropski svet… o tem podrobneje tukaj.

Weber je pozval vodilne evropske socialiste, naj izrecno podprejo von der Leyenovo kot predsednico Komisije. “Scholz, Sánchez, Schlein morajo javno spregovoriti in dati jasno usmeritev svojim delegacijam,” je dejal. Weber je poudaril, da je bil prvi evropski voditelj, ki se je po njeni izvolitvi srečal z Meloni. Takrat je je tudi pozval k konstruktivnemu sodelovanju na evropski ravni. “V EU ne moremo izpustiti Italije,” je zaključil Weber.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/ Evropski parlament