Izbruh opičjih koz se hitro širi, zato predstavlja globalno zdravstveno stanje in najvišjo stopnjo opozorila Svetovne zdravstvene organizacije, je v soboto dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Čeprav razglašam izredne razmere za javno zdravje mednarodnega pomena, je to trenutno izbruh, skoncentriran. Zlasti moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Sploh med tistimi z več spolnimi partnerji,” je v Ženevi povedal Tedros

Tveganje opičjih koz je po vsem svetu, razen v Evropi, kjer je WHO ocenila tveganje kot visoko, zmerno. Opičje koze se širijo s tesnim stikom. Po navadi povzročajo gripi podobne simptome in gnojne kožne lezije. WHO je včeraj dejal, da preučujejo možnost širjenja virusa prek novih načinov prenosa.

Primeri virusne bolezni opičje koze so bile v Združenih državah prvič ugotovljene tudi pri otrocih. Imata jih malček v Kaliforniji in dojenček, ki ni rezident ZDA.

Primera nista povezana in sta verjetno posledica prenosa v gospodinjstvu, je v izjavi zapisal Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC). CDC je sporočil, da sta otroka v dobrem zdravstvenem stanju in se zdravita… več tukaj.

Ne spreglejte:

Simptomi opičjih koz so netipični, virus bi lahko zamenjali za spolno prenosljivo bolezen

Število primerov opičjih koz po vsem svetu narašča. Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko bilo okužb še več. Simptomi se namreč razlikujejo od tistih, ki so jih zdravniki videli do zdaj… več tukaj.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so do 6. julija poročali o več kot 6000 primerih opičjih koz iz 58 držav… o tem smo poročali tukaj.

Foto: Getty images

By A.K.

Komentar: