WHO: Največja bolnišnica v Gazi je pred propadom

ByA.K.

30. januarja, 2024 , , ,
Gaza, beg civilistov Foto: Zajem zaslonaGaza, beg civilistov Zajem zaslona

WHO: Največja bolnišnica v Gazi je pred propadom

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila, da je največja bolnišnica v Gazi zaradi bojev in pomanjkanja v velikih težavah. Bolnišnica, ki kljub težavam še vedno deluje, a bi lahko propadla, če vanjo ne bo prispela takojšnja pomoč. Večina bolnišnic v Gazi je že zaradi bombardiranja in pomanjkanja sredstev prenehala delovati. Slednje je posledica več kot treh mesecev izraelske ofenzive, ki je sledila napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra. Bolnišnica Nasser v Khan Yunisu v osrednji Gazi trenutno obratuje le na minimumu in je po podatkih Združenih narodov obkrožena z izraelsko vojsko.

Tiskovni predstavnik WHO, Christian Lindmeier, je izpostavil, da so razmere okoli bolnišnice Nasser postale neznosne: “Streljanje, spopadi v bližini in težave pri gibanju ljudi so ogrozili dostop do bolnišnice.” Bolnišnica Nasser pa ne služi le lokalnemu prebivalstvu, ampak tudi tisočem izgnancev, zdravnikov in bolnikov, ki so tam našli zavetje.

WHO je prav tako poročala, da so lačne množice danes napadle pošiljko hrane, namenjeno bolnišnici. Žal hrana ni prispela do bolnišnice, kar povečuje tveganje lakote in smrti za prebivalce Gaze. Zamujala je tudi pošiljka goriva, namenjena bolnišnici Nasser.

Lindmeier je poudaril, da so zavrnitve pošiljk na kontrolni točki in zamude pri dostavi humanitarnih zalog postale del vzorca, ki ogroža delovanje bolnišnice Nasser. WHO je že pred tem sporočila, da je polovica zdravstvenega osebja pobegnila. Slednje pomeni, da sta v bolnišnici trenutno ostala le še dva zdravnika.

Razmere v Gazi ostajajo kritične. Ljudje jedo travo in pijejo umazano vodo, medtem ko so izpostavljeni visokemu tveganju lakote in smrti. Mednarodna skupnost je pozvana k takojšnjemu ukrepanju in zagotovitvi nujne pomoči ter omogočitvi dostave humanitarnih zalog do največje bolnišnice v Gazi.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24