Sylvie Briand, direktorica Svetovne zdravstvene organizacije za pripravljenost na globalne nalezljive nevarnosti je na tehničnem sestanku za države članice dejala, da mora biti zajezitev opičjih koz v neendemičnih državah prednostna naloga. To pa je mogoče doseči s hitrim ukrepanjem.

Opičje koze, so običajno blaga virusna okužba, endemične so v afriških državah. Širjenje v neendemične države, kot sta Evropa in Združene države, pa vseeno vzbuja zaskrbljenost. Doslej je bilo v več kot 200 državah potrjenih okoli 20 primerov. Virus tam prej ni krožil.

“Če prave ukrepe uvedemo zdaj, lahko virus zlahka obvladamo,” je dejala Briand. Poudarila je, da obstaja priložnost za preprečitev nadaljnjega širjenja. Širšo javnost pa pozvala, naj ne skrbi, saj je prenos veliko počasnejši od virusov, kot je denimo koronavirus.

WHO pravi, da potrebe po množičnem cepljenju trenutno ni. Je pa potrebno ciljno cepljenje, tam kjer lahko pride do tesnih stikov z okuženimi ljudmi.

“Preiskava primera, sledenje stikov, izolacija doma so najboljši ukrepi,”  pa je dejala Rosamund Lewis, vodja sekretariata WHO za črne koze, ki je del programa SZO za nujne primere.

Vir besedila: Reuters

Vir fotografije: Reuters