Svetovna zdravstvena organizacija poroča o dveh novih smrtih zaradi opičjih koz. Skupno število mrtvih se je od začetka leta povečalo na tri. WHO sporoča tudi, da se je bolezen razširila na nova območja.

Od zadnjega poročila WHO 27. junija, je število primerov naraslo za 77 odstotkov, na 6027. Večina jih je prijavljenih v evropski regiji.  O vseh treh smrtih so poročali v Afriki. Posodobljeno WHO poročilo je pokazalo, da je več kot 99 odstotkov primerov okužb, za katere so bili na voljo podatki o spolu, med moškimi.

“Izbruh še naprej prizadene predvsem moške, ki imajo spolne odnose z moškimi in so poročali o nedavnem spolnem odnosu z enim ali več moškimi partnerji, kar kaže na to, da zaenkrat ni znakov trajnega prenosa izven teh omrežij.”

WHO

Sylvie Briand, direktorica Svetovne zdravstvene organizacije za pripravljenost na globalne nalezljive nevarnosti je na tehničnem sestanku za države članice dejala pred mesecem in pol dejala, da mora biti zajezitev opičjih koz v neendemičnih državah prednostna naloga. To pa je mogoče doseči s hitrim ukrepanjem.

Opičje koze, so običajno blaga virusna okužba, endemične so v afriških državah. Širjenje v neendemične države, kot sta Evropa in Združene države, pa vseeno vzbuja zaskrbljenost. Doslej je bilo v več kot 200 državah potrjenih okoli 20 primerov. Virus tam prej ni krožil… več tukaj.

Sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih, pri nalezljivi bolezni opičje koze je sprejela tudi slovenska vlada… več tukaj.

Foto: Twitter