Svetovna zdravstvena organizacija sporoča, da je v trenutnem izbruhu opičjih koz izven afriških držav, kjer se pogosteje širi, prijavljenih že več kot 1000 primerih opičjih koz.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je dejal, da je tveganje, da bi se opičje koze uveljavile v teh neendemičnih državah, resnično. Širjenja na tej točki ni mogoče preprečiti.

O primerih trenutnega izbruha, ki se je začel maja, je poročalo devetindvajset držav. Nihče ni prijavil smrti. Na brifingu za medije v Ženevi je Tedros še povedal, da je bilo letos v Afriki več kot 1400 domnevnih primerov opičjih koz in 66 smrti. Dejal je, da izbruh kaže znake prenosa v nekaterih skupnosti. Svetovna zdravstvena organizacija okuženim priporoča izolacijo na domu.

WHO pravi, da so primeri so še vedno pretežno med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Agencija ZN v svojih naporih, da bi ozaveščala o bolezni in pomagala preprečiti prenose, sodeluje z različnimi organizacijami, vključno z Agencijo ZN proti aidsu.

V nekaterih državah lahko pride v poštev tudi cepljenje. Odvisno seveda od izpostavljenosti ter ocene rizičnosti skupine kot so npr. zdravstvenimi delavci ali ljudje v tesnih stikih z njimi, vključno z njihovimi spolnimi partnerji. Cepljenje idealno učinkuje štiri dni po izpostavljenosti, dodaja WHO. Cepiva, ki se uporabljajo, so bila zasnovana proti črnim kozam. To je sorodni, a nevarnejši virus, ki ga je svet izkoreninil že leta 1980. Cepivo proti črnim kozam deluje zaščitno tudi pred opičjimi kozami.  

Vir: Reuters

Foto: Reuters