WHO: Visok krvni tlak je “tihi morilec”

ByAna Koren

21. septembra, 2023 ,
Zdravstvo [Foto: Pexels]

WHO: Visok krvni tlak je “tihi morilec”

V novem poročilu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je visok krvni tlak, znan tudi kot hipertenzija, označen kot eden glavnih dejavnikov tveganja za smrt in invalidnost po vsem svetu. Poročilo, prvo te vrste, ki se osredotoča na globalni vpliv te zdravstvene težave, poudarja, da bi pravilno zdravljenje lahko do leta 2050 preprečilo kar 76 milijonov smrti.

Hipertenzija prizadene eno od treh odraslih oseb globalno in običajno vodi do drugih zdravstvenih težav, kot so možganska kap, srčni infarkt, srčno popuščanje in poškodba ledvic. “Hipertenzijo je mogoče učinkovito nadzorovati s preprostimi in poceni režimi zdravljenja, vendar je pod nadzorom le eden od petih ljudi s hipertenzijo,” je opozoril generalni direktor WHO, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ključna priporočila za preprečitev hipertenzije

Poročilo WHO ponuja priporočila za boj proti temu “tihemu morilcu”, vključno z zdravo prehrano, vzdrževanjem zdrave telesne teže, izogibanjem alkoholu in tobaku ter redno telesno vadbo. Te strategije naj bi se izvajale v različnih okoljih, kot so šole in delovna mesta, za spodbujanje bolj zdravega življenjskega sloga. Dodatna priporočila vključujejo zmanjšanje dnevnega vnosa soli.

“Večino srčnih infarktov in možganskih kapi v današnjem svetu je mogoče preprečiti s cenovno dostopnimi, varnimi in dostopnimi zdravili in drugimi posegi, kot je zmanjšanje soli,” je povedal Michael Bloomberg. Bloomberg je nekdanji župan New Yorka in globalni ambasador WHO za nenalezljive bolezni in poškodbe.

Premalo napredka v zmanjševanju vnosa soli

Leta 2013 so se vse članice WHO zavezale, da bodo do leta 2025 zmanjšale vnos soli za 30 odstotkov. Vendar najnovejše poročilo ugotavlja, da jih je le 5 odstotkov izvajalo celovito politiko zmanjšanja soli. Trenutni globalni povprečni vnos soli je dvakrat višji od priporočenega, kar znaša 10,8 grama na dan.

Vpliv na gospodarstvo

Poročilo WHO tudi opozarja na “ogromne” stroške, ki jih hipertenzija in njeni zapleti povzročajo za bolnike, zdravstvene sisteme in nacionalna gospodarstva. “Dobra oskrba hipertenzije je cenovno ugodna, dostopna in krepi primarno oskrbo,” je povedal dr. Tom Frieden, predsednik in izvršni direktor organizacije Resolve to Save Lives.

Napovedi so jasne: brez resnih ukrepov s strani vlad bo hipertenzija še naprej predstavljala resno grožnjo zdravju ljudi. “Zdaj je izziv premakniti se od ‘v dosegu’ do ‘doseženega’. To bo zahtevalo predanost vlad po vsem svetu,” je dodal Frieden.

vir Foto: Pexels

Portal24