WHO zaradi najnovejše različice omikrona na letalih priporoča maske

ByAna Koren

11. januarja, 2023 ,
Foto: PexelsFoto: Pexels

WHO zaradi najnovejše različice omikrona na dolgih letih priporoča nošenje mask

Države bi morale razmisliti o tem, da bi potnikom priporočile nošenje mask na letih na dolge razdalje. S slednjim bi preprečile širjenje najnovejše podrazličico omikrona XBB.1.5. Podrazličica se hitro širi v Združenih državah, so sporočili predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

V Evropi je podrazličica XBB.1.5 zaznana v majhnem, a naraščajočem številu, so na novinarski konferenci povedali uradniki WHO.

Najbolj nalezljiva podrazličica omikrona, odkrita do zdaj

Potnikom je treba svetovati, naj v okoljih z visokim tveganjem, kot so dolgi leti nosijo maske, je dejala višja uradnica WHO za nujne primere za Evropo Catherine Smallwood. “To bi moralo biti priporočilo za popotnike, ki prihajajo iz katerega koli kraja, kjer se covid-19 širi,” je dodala. 

XBB.1.5, najbolj nalezljiva doslej odkrita podrazličica omikrona in je odgovorna za 27,6 odstotka primerov covida-19 v ZDA v prvem tednu januarja, so sporočili ameriški zdravstveni uradniki.

Ali bo XBB.1.5 povzročil val okužb po vsem svetu, še ni jasno. Obstoječa cepiva še vedno ščitijo pred hudimi simptomi, hospitalizacijo in smrtjo, pravijo strokovnjaki.

WHO testiranja potnikom iz ZDA ne priporoča

“Države morajo preučiti bazo dokazov za testiranje, preden gredo,” je dejala Smallwood. Dodala je, da je ključnega pomena, da se ne osredotočajo izključno na eno določeno geografsko območje.

“Če je treba ukrepati, menimo, da je treba potovalne ukrepe izvajati na nediskriminatoren način,” je dodala. To ne pomeni, da je agencija na tej stopnji priporočila testiranje za potnike, ki prihajajo iz ZDA, je pojasnila.

Omicron na Kitajskem

Zaskrbljenost glede širjenja različice XBB.1.5 v ZDA in drugod narašča. Obenem narašča število okuženih na Kitajskem, potem ko je država prejšnji mesec opustila famozno ničelno covidno politiko.

Na Kitajskem prevladujeta podrazličici omikrona BA.5.2 in BF.7. Slednje je po analizi kitajskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni v začetku januarja objavila WHO.

Številni znanstveniki, vključno s tistimi iz WHO, menijo, da Kitajska premalo poroča o resničnem obsegu epidemije. Več držav, vključno z ZDA, od potnikov iz Kitajske zahteva negativen test na koronavirus. 

vir