Wilders se umika iz boja za mesto nizozemskega premierja

ByAna Koren

14. marca, 2024 , ,
Geert Wilders [Foto: Geert Wilders X]

Wilders se umika iz boja za mesto nizozemskega premierja

Po tednih zapletenih koalicijskih pogajanj je Geert Wilders napovedal, da se umika iz boja za mesto nizozemskega premierja. Ta razvoj dogodkov sledi ostri zavrnitvi s strani voditeljev treh drugih političnih strank, ki so se zoperstavile njegovi vodstveni vlogi kot zmagovalca zadnjih splošnih volitev.

Koalicijski pogovori so se zapletli, saj so se voditelji Ljudske stranke za svobodo in demokracijo, desnosredinske Nove družbene pogodbe in populistične kmečke stranke BBB zavzeli proti Wildersovemu prevzemu položaja premierja. Po navedbah NOS, nizozemske javne radiotelevizije, so kot pogoj za nadaljevanje pogajanj zahtevali Wildersovo odstopanje od kandidature za premierja.

Wilders, vodja protiislamske Stranke svobode, ki je na zadnjih volitvah zabeležila največ glasov, je svojo odločitev objavil na X, nekdanjem Twitterju. Izjavil je: “Lahko postanem predsednik vlade le, če to podpirajo VSE stranke v koaliciji. Temu ni bilo tako.” Njegov umik pomeni, da bo prvič od leta 1982 vodja zmagovalne stranke na nizozemskih splošnih volitvah izpustil priložnost postati premier.

Wilders je pojasnil, da njegovo odločitev motivira želja po oblikovanju desničarske vlade s poudarkom na zmanjšanju azila in priseljevanja ter postavitvi interesov nizozemskih državljanov na prvo mesto. “Ljubezen do moje države in volivca je velika in pomembnejša od mojega lastnega položaja,” je povedal.

V času objave se na Wildersovo odločitev še nihče od drugih voditeljev strank, ki sodelujejo v koalicijskih pogovorih, ni javno odzval. Njegova odločitev pusti odprta vprašanja glede prihodnje sestave nizozemske vlade in vodstvene dinamike znotraj potencialne koalicije.

Wildersov umik iz teka za premierski položaj bo nedvomno imel pomemben vpliv na politično krajino Nizozemske, saj se država sooča z negotovostjo glede oblikovanja nove vlade.

[Vir: Politico]; Portal24; Foto: Geert Wilders X