Willingen: Ples v dežju smučarskih skakalk in upanje na bolj pošteno tekmo

Dež v Willingenu je v soboto poskrbel za nepredvidljivo tekmo smučarskih skakalk, kjer so najboljše tekmovalke morale spopadati s slabimi razmerami. Prva serija je postregla z izzivi za slovenski ekipi, saj je Nika Prevc pristala na 21. mestu, medtem ko je Nika Križnar zasedla 25. mesto. Kljub temu sta obe Slovenki v finalu pokazali svoj potencial in se uvrstili višje, vendar na vrhunski stopnički nista končali.

Naslov zmagovalke je osvojila avstrijska veteranka Jaqueline Seifriedsberger, ki je uspešno ubranila vodstvo po prvi seriji. 33-letnica je s tem prav na dan svoje premierni zmage pred enim letom, osvojila svojo drugo zmago v svetovnem pokalu. Iz sedmega mesta je japonska zvezdnica Sara Takanaši napredovala tik pod vrh, medtem ko je Nemka Katharina Schmid dopolnila zmagovalni oder.

Zaradi utrditve razmočenega zaletišča je žirija morala začetek finala prestaviti za 10 minut. Nika Križnar pa se je vseeno izkazala s svojim drugim skokom, dolgim 130,0 metra, kar je pokazalo, da je bila v prvi seriji žrtev neregularnih razmer. Pridobila je kar 16 mest in osvojila deveto mesto.

Nika Prevc je svoj drugi skok opravila na razdalji 123,0 m, kar je zadostovalo za šest mest izboljšanja in uvrstitev na rob petnajsterice. Kljub temu se skupno stanje na vrhu seštevka ni bistveno spremenilo, saj je v izjemno težkih razmerah dobro skakala zgolj svetovna prvakinja Alexandria Loutitt, ki je na koncu zasedla četrto mesto.

Upanje na bolj pošteno tekmo

Po tekmi je Nika Križnar povedala: “Zelo težka tekma je za nami. Res zelo težki pogoji. Jaz lahko rečem samo, da mi je žal tistega prvega skoka. Malo sem sama naredila napako, malo se je nabralo tudi vode v smučini in sem malo ‘zaglisirala’ proti odskoku. A to je šport, to je tekma. Na žalost se je odvila, kot se je. Jaz bom gledala iz drugega skoka naprej in upala, da bodo jutri pripravili bolj pošteno tekmo.”

Nika Prevc pa je dodala: “Ves dan sem imela malo težav s samo tehniko in ostalimi stvarmi. To bom danes pozabila in upala na boljši jutri.”

Sobotna tekma v Willingenu je bila prva posamična tekma druge polovice sezone 2023/24 za skakalke. Po 14 od 26 posamičnih tekem za svetovni pokal ima Nika Prevc 158 točk prednosti pred osmouvrščeno Juki Ito in 198 točk naskoka pred Evo Pinkelnig, ki je zasedla 13. mesto. Kanadčanka Loutitt pa se ji je približala na 256 točk.

vir; Foto: Zajem zaslona (fotografija je simbolna); Portal24