Wimbledon: Izredna sovražnost navijačev Runeja do Đokovića

ByMiha Kovač

9. julija, 2024 ,
Novak Đoković [Foto: Zajem zaslona]

Wimbledon: Izredna sovražnost navijačev Runeja do Đokovića

V Wimbledonu se je v ponedeljek zvečer odvijal eden najbolj pričakovanih dvobojev. Na osrednjem igrišču sta se namreč pomerila Novak Đoković in Holger Rune. Kljub zmagi v nizih je Đoković izrazil nezadovoljstvo nad obnašanjem občinstva, ki je po njegovem mnenju preseglo meje športnega navijanja in do njega kot igralca izkazalo neverjetno nespoštovanje.

“Igral sem v veliko bolj sovražnih okoljih, verjemite mi, ne morete mi do živega,” je Đoković zagotovil množici po koncu dvoboja. Sedemkratni zmagovalec Wimbledona je imel še vedno dovolj energije, da se je soočil z neugodnimi razmerami na igrišču in tudi s provokacijami iz občinstva.

Đokovićeva zmaga v nizih ni bila samo fizična, temveč tudi psihološka bitka. Čeprav se zdi, da njegova moč nekoliko peša zaradi staranja, ostaja eden najboljših igralcev na svetu in favorit za zmago na letošnjem Wimbledonu. Po izpadu z OP Francije in z opaznim kompresijskim rokavom na desnem kolenu, je Đoković pokazal svojo vzdržljivost in nepopustljivost.

Dominanca skozi turnir

Đoković je že v prvem krogu dominiral proti Vitu Koprivi, medtem ko je kvalifikant Jacob Fearnley v drugem krogu ponudil nepričakovano težek izziv. Tudi po tretjem krogu, ko je Đoković izgubil prvi niz proti Alekseju Popyrinu, ni bilo razloga za paniko. Obstajala pa je tudi želja po lažjem testu, ki ga je Đoković dobil v dvoboju proti Runu.

Rune, ki je v zgodnjih igrah deloval nervozno in izgubil prvih 12 točk, je bil ključni razlog za Đokovićevo zmago. Đoković je izkoristil priložnosti in kaznoval Runejeve napake. Čeprav je Rune uspel priti do točke šele po treh igrah, je Đoković nadaljeval s kontroliranjem igre.

V drugem nizu je Rune ob 3-3 zgrešil ambiciozen drop shot in s tem zapravil priložnost za brejk. Đoković je to izkoristil in prevzel pobudo, kar je bilo ključno za njegov nadaljnji uspeh.

Fizični izzivi

Med dvobojem so se pri Đokoviću pojavili tudi fizični znaki utrujenosti. Na začetku drugega niza je en dolgotrajen obračun privedel do udarca v mrežo, kar je redko za Đokovića v preteklosti. Tudi v tretjem nizu je Đoković dvakrat padel in se počasi pobral, kar je povzročilo skrb glede njegovega kolena.

Najbolj zaskrbljujoč trenutek pa je bil, ko je Đoković padel v razcepe, vendar se je hitro pobral in nadaljeval igro. To kaže, da je Đoković še vedno fizična sila, čeprav se lahko njegov tempo počasi zmanjšuje.

Reakcija občinstva in Đokovićeva izjava

Rune, 13. nosilec, je rešil pet nizov, pri čemer je del občinstva glasno navijal za Danca. Po koncu dvoboja je Đoković naslovil občinstvo: “Vsem oboževalcem, ki spoštujejo in so bili nocoj tukaj, hvala iz dna srca, cenim to. Vsem tistim ljudem, ki so se odločili, da ne bodo spoštovali igralca, v tem primeru mene, lahko noč.”

Đoković je dodal, da je občinstvo izkazovalo nespoštovanje, kar ni opravičljivo z navijanjem za nasprotnika. Poudaril je, da je na turneji že 20 let in da pozna vse trike. Osredotočil se je na spoštljive ljudi, ki cenijo tenis in trud igralcev.

Kljub izzivom je Đoković še vedno eden izmed glavnih favoritov za zmago na letošnjem Wimbledonu, saj je pokazal svojo vzdržljivost, izkušnje in nepopustljivost, kar so ključne lastnosti vsakega velikega šampiona.

[Vir: The Independent]; Portal24; Foto: Zajem zaslona