Woke politika in zakaj lepe vasi res tako lepo gorijo*

Vojna je podaljšek politike, je nekoč zapisal pruski general Claus von Clausewitz. Trezno razmišljujoči človek se dandanes zato mora vsaj občasno vprašati, za kakšno politiko to gre, da je v Evropi smradu vojne vedno več namesto manj in komu je to sploh v interesu.

Biti zbujen (angl. be woke)

Izraz “biti zbujen” je do leta 2014 obstajal večinoma le v temnopoltih skupnostih v ZDA. Pomenil je “biti pozoren” na prevarante in s tem skrb za svoje preživetje. Leta 2014, po policijskih ubojih Michaela Browna ter Erica Garnerja (oba ZDA), je “woke” postala osrednja beseda gibanja Black Lives Matter* (BLM). V smislu biti pozoren (buden) na policijsko brutalnost in nepravičnost, saj v obeh omenjenih primerih ni prišlo do obsodbe policistov.

Izraz “woke”, ki ga v slovenščino prevajamo kot prebujenstvo, se je razvil tudi v označevalca politične ideologije, ki se vrti okoli socialne pravičnosti, rasne teorije, podnebja in pravic LGBT. Levica izraz uporablja kot okrajšavo za politično napredne ideje, desnica pa kot oznako levičarskega uničevanja dosežkov družbe (arhitekture, umetnosti, …), anarhije in zaničevanja tradicionalnih vrednot.

Slovenija 2020 – 2021 in kako se piše zgodovina že naprej

Konec januarja 2020 je odstopil Marjan Šarec in se v slovensko zgodovino vpisal kot premier, ki je “vrgel puško v koruzo”. Pred vrati je bila epidemija Covid-19. Marca 2020 je, v nasprotju s pričakovanji leve politike, SDS uspelo sestaviti koalicijsko vlado in do predčasnih volitev ni prišlo. Sledili sta dve leti spopadanja vlade z izrednimi razmerami zaradi epidemije ter fanatičnim divjanjem sprege woke levičarskih aktivistov ter slovenskih osrednjih medijev. Kako skrbno organizirani in vodeni so bili protesti, je lep primer zapis o tem na Wikipediji. Brez posebne pronicljivosti z lahkoto zaznate neverjeten obseg, podrobnost zapisa ter politični predznak. Res verjamete, da je bil ves ta dvoletni teater spontan in vsa oprema, rekviziti, medijsko pokritje, pristopi in taktike brezplačni in naključni?

Ste kdaj ob vsem tem pomislili tudi na prihodnost? Na naše otroke/vnuke in umetno inteligenco, katerim bo Wikipedia praktično edini vir o slovenski zgodovini? Med branjem teh vrstic ste se tako še spotoma naučili, kako se piše zgodovina oz. kaj pomeni, da zgodovino pišejo zmagovalci. Ukinitev muzeja slovenske osamosvojitve je v tem kontekstu zgolj naključje, kajne?

Francija 2023

Sprožilec trenutnega nemirnega dogajanja v Franciji je dogodek, ko sta policista ustavila vozilo, v katerem se je nahajal 17-letni fant. Vidimo lahko policista s pištolo v roki, nato odločitev voznika, da navkljub grožnji oborožene uradne osebe vseeno spelje, potem pa strel policista, ki je bil kasneje za voznika usoden.

Tožilec je ugotovil, da je treba opraviti preiskavo za naklepni umor. Podpiram. Grem pa težko mimo ugotovitve, da bi imel policist pištolo v roki brez razloga. Gre za odlikovanega policista z 10-letnim službenim stažem, pred tem vojaka, očeta, ki ustavlja nekoga, ki je bežal pred njim in na begu še ogrožal druge. Pa tudi brez teh okoliščin je čudno. Vas je že kdaj ustavil policist s pištolo v roki? V Sloveniji ali pa v Franciji?

To, kar je sledilo, ima z dogodkom vedno manj neposredne zveze. Gre za uničevanje, razbijanje, kraje, predvsem pa za zastraševanje, za kazanje mišic. Kdo kaže mišice, bomo še videli. Tudi v prihodnjih dneh po Belgiji, na Nizozemskem in kmalu tudi v Nemčiji. Poglejte si spodnje posnetke. Sami si odgovorite ali gre za spotane proteste ali za spodbujeno divjanje in uničevanje?

Če še nekako razumem uničevanje trgovin, novodobnih romarskih centrov potrošništva, malo težje razumem uničevanje knjižnic, mestnih hiš, muzejev in cerkva. Mogoče se jih uničuje zato, ker je to zgodovina in izročilo zahodne (bele) civilizacije?

V Franciji teh nemirov ne ustvarjajo migranti. Udeležuje se jih druga ali celo tretja generacija priseljencev. Torej domačini, ki imajo pretežno afriške in arabske korenine in ki se počutijo ogroženi v francoski družbi.

Woke podjetništvo po slovensko

Če smo se od meta puške v koruzo dalje res kaj lahko naučili od politike je, da velja pozorno spremljati predvsen dejanja tistih predstavnikov leve (woke) politične provenience, ki so najglasnejši pri obtožbah, moraliziranju in kazanju s prstom na druge. Počnejo točno tisto, kar očitajo drugim. Pri najbolj glasnih in agresivnih najdemo celo iste financerje v ozadju. Razne fundacije in organizacije, ki so jim omogočile “zagonski” kapital (beri: štipendije, nagrade, donacije …), da so lahko potem splavali z lastnim (beri: državnim) financiranjem v nevladnih organizacijah. Nekaj na posebej prirejenih, nekaj pa na ozko omejenih javnih razpisih. Zanimiva oblika podjetništva, kajne?

Zanimivo je tudi to, da se v ozadju pletejo ideološko enaki akterji vsepovsod po zahodnem svetu. Preberite si knjigo Forum Sao Paolo. Gre za tanko knjižico in lahkotno branje. Tam je tudi opaženo, da je prav količina materialov o woke ideologiji in uspehih ključna poteza za zmago na dolgi rok. Obsežni podrobni zapisi na Wikipedii, neskončna količina knjig na policah in zapisov na spletu ipd.. Kaos, beda, strah, uničevanje … služi svojemu namenu tudi v tem smislu.

Zakaj kaos, uničenje in anarhija?

Komu kaos sploh ustreza? Zagovornikom tradicije in pravno urejene družbe ali zagovornikom nečesa novega (woke, progresivno), ki mora staro nujno uničiti, ponižati, razbiti, da bi na teh ruševinah lahko gradilo? Če k iskanju odgovorov dodate še pretok blaga in storitev, ki jih pravna država sankcionira, odgovor izplava kar sam od sebe. Ali kriminal belih ovratnikov, trgovina z drogo, ljudmi, orožjem, človeškimi organi, novodobnimi sužnji itd. bolje uspeva v urejeni ali neurejeni družbi?

Slovenska politična realnost je pretežno leva. Woke družbeni eksperiment pod Golobom dosega naravnost epske razsežnosti. Kolaps kompetentnega vodenja države (bypass s “civilno družbo”), kolaps prava (gradnja “drekovoda” ne glede na vse, Ustavno sodišče in RTV), kolaps državnih financ (opozorila Fiskalnega sveta), kolaps zdravstva (čakalne vrste) in stanja na cestah, so samo vrh ledene gore. Zaljubljeni premier in operativno nesposobna vlada, ki se zapletata v obljube in nista sposobna izpeljati praktično ničesar v dobro vseh ljudi, sta kot voda na mlin eksperimentu. Naključje? Vedno manj verjetno.

Evropa gre v desno

Evropa se politično nagiba desno. K varovanju družine, tradicije in vrednot, na katerih izvorno temelji tudi Evropska unija. Ta nam s pomočjo woke ideologije po eni in kitajskih ambicij prevlade v svetu po drugi strani, razpada pri živem telesu. Nekatere države kot so npr. Italija, Španija in Švedska, so že obrnile smer. Ob Poljski, Češki in Madžarski, ki že zdaj plujejo v to smer, bo vse skupaj kmalu doseglo kritično maso.

Prihodnost ni zapisana, je pa predvidljiva

Prihodnost ni zapisana, je pa precej točno napovedljiva v svetu mentalnih zombijev, zapletenih v bitke za preživetje in različne odvisnosti. Zato tudi ves čas vojne, kaos, beda in strah. Naše misli nam narekujejo dejanja, po katerih nas potem življenje sodi. Domišljija je delavnica, kjer ustvarjamo prihodnost. Lepo, grdo ali po meri nekoga. Ni naključje, da je bitka za naše misli tako brutalna. Laži, prikrivanja in zavajanja so običajna sredstva nadzora v rokah vplivnih. Zato se prava bitka za našo prihodnost najprej odvija v nas samih, na zunaj pa se potem kaže v naših dejanjih. Razsvetljeni ljudje volijo dokazano uspešne posameznike. Mentalno prazen zombi svet pa voli tiste, ki največ obljubljajo in jih po možnosti nihče niti ne pozna. Če bi jih poznali, bi namreč v njih lahko prepoznali bedo in praznino, ki se skriva za marketinško obdelano fasado nasmehov in obljub.

Edvard Kadič

Opombe:

  • Film Lepe vasi lepo gorijo govori o norosti in absurdnosti jugoslovanske vojne
  • Gibanje Black Lives Matter (BLM) ima svoje korenine v letu 2013, ko je leto pred tem (2012) na Floridi nočni čuvaj Zimmerman ustrelil 17-letnega Trayvona Martina. Sumil ga je vloma v eno od trgovin. Ustreljeni Martin je bil temnopolt. Po skoraj letu dni razprav po sodiščih je porota sklenila, da Zimmerman ni kriv. Leto kasneje pride do zgoraj omenjenega uboja Michaela Browna. Na bistveno višjo prekvenco družbenega dogajanja prestavi predsednik Barack Obama, ko Trayvona Martina primerja s seboj v mladih letih. Temu je nato sledil še “znameniti” dogodek maja 2020 z Georgom Floydom, ko so svet obkrožili posnetki njegove aretacije. Sledili so nemiri. Vse skupaj se je prelevilo v uničevanje lastnine. Razprave o (ne)financiranju policije ter vzorec diskriminacije belcev pod pretvezo uravnoteženja in rasne enakosti. Sledilo je “znamenito” klečanje belcev po raznih dogodkih kot npr. nogometne tekme ipd., kot nekakšna pokoritev, opravičevanje, za trgovino s sužnji iz Afrike. Danes spremljamo celo resne javne razprave, predvsem v Kaliforniji, da naj bi ZDA vsakemu črnemu prebivalcu namenila nekakšno odškodnino za trgovanje s črnimi sužnji.