Wolfspeed odložil naložbo v nemško tovarno čipov

Foto: Pixabay/fotografija je simbolna

Wolfspeed odložil naložbo v nemško tovarno čipov

Ameriško podjetje Wolfspeed je sporočilo, da preloži načrtovano gradnjo tovarne čipov v Nemčiji, saj zmanjšuje kapitalske izdatke zaradi šibkega povpraševanja po električnih vozilih v Evropi in ZDA. Kljub temu Wolfspeed še ni opustil načrtov za tovarno in še vedno poskuša zbrati potrebna sredstva, je povedal tiskovni predstavnik podjetja.

V zvezni deželi Posarje naj bi Wolfspeed zgradil tovarno, vredno tri milijarde evrov. Gradnja, ki je bila sprva načrtovana za sredino lanskega leta, je zdaj prestavljena vsaj na sredino leta 2025. Zaradi šibkosti na evropskem in ameriškem trgu električnih vozil se je podjetje odločilo zmanjšati kapitalsko porabo in se osredotočiti na povečanje proizvodnje v New Yorku.

EU si prizadeva tekmovati z ZDA, Kitajsko in Japonsko

Gradnjo tovarn v EU so napovedali tudi številni drugi proizvajalci čipov, kot so Intel, TSMC, Infineon, STMicroelectronics in GlobalFoundries, spodbuja jih namreč evropski zakon o čipih iz leta 2022. Bruselj želi konkurirati ZDA, Kitajski in Japonski in je po svetovnem pomanjkanju čipov v pandemičnem letu 2020 namenil 43 milijard evrov zasebnih in javnih naložb v industrijo polprevodnikov.

Največ projektov je Evropski komisiji prijavila Nemčija, vključno z načrti Intela, TSMC, Infineona in Wolfspeeda. Vendar pa noben od teh projektov doslej še ni prejel zelene luči Evropske komisije, ugotavlja Reuters. Jan-Peter Kleinhans, strokovnjak nemškega think tanka Interface, opozarja, da EU ne bo dosegla zastavljenega cilja osvojiti petino svetovnega trga do konca desetletja. Prav tako meni, da samooskrba ni realen cilj, saj so trgi čipov medsebojno povezani, Evropa pa ostaja občutljiva na šoke.

Kljub temu je število napovedanih projektov navdušujoče, “četudi nekateri med njimi nikoli ne bodo ugledali luči sveta”, dodaja Kleinhans.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pixabay/fotografija je simbolna