Wyoming napovedal prepoved prodaje električnih avtomobilov, zakaj

Predstavniki ameriške zvezne države so predlagali predlog zakona o prepovedi prodaje električnih avtomobilov. Zamisel o začetku glasovanja o prepovedi prihaja iz skupine republikanskih zakonodajalcev v Wyomingu. Vložili so predlog zakona, ki zakonodajalce poziva k postopni opustitvi prodaje novih električnih vozil do leta 2035.

Električni avtomobili niso praktični in njihove baterije praznijo dragocene vire, pravijo predstavniki. Zakon je namenjen “zaščiti državnega gospodarstva, ki je močno odvisno od nafte in plina”. Wyoming je namreč osma država po proizvodnji surove nafte. 

Predlog zakona je predstavil senator Jim Anderson. Anderson pravi, da nima nič proti električnim avtomobilom in niti ne želi prepovedati njihove prodaje. “Nimam nobenih težav z električnimi vozili, pravi Anderson. Vsak bi moral imeti izbiro ali bo kupil električni avtomobil. Navsezadnje tudi njegovi družinski člani in prijatelji vozijo električne avtomobile, je dodal Anderson. 

Kje je torej problem?

Anderson pravi, da je njihova resolucija odgovor na akcije v Kaliforniji, ki želi do leta 2035 prepovedati prodajo avtomobilov na fosilna goriva. “Imam težave z nekom, ki pravi: ‘Ne kupujte več vozil na fosilna goriva.'”

Pravi, da so želeli le poslati sporočilo, da niso zadovoljni z državami, ki prepovedujejo njihova vozila.

Medtem, ko kalifornijski zakon ljudi sili v nakup električnih avtomobilov, je ta predlog “le resolucija, ki pravi: Ni nam všeč vaš zakon,” pravi Anderson. 

Njihova resolucija pravi nekaj drugega in manj spravljivega do električnih vozil.

“Od svojega izuma je vozilo na fosilna goriva omogočilo vladnim industrijam in podjetjem, da se vključijo v trgovino in učinkovitejši prevoz blaga in virov po vsej državi.

Odseki avtocest v Wyomingu, skupaj s pomanjkanjem infrastrukture za polnjenje električnih vozil, naredijo široko uporabo električnih vozil za državo neizvedljivo. Konec prodaje električnih vozil, bo zagotovilo stabilnost naftne in plinske industrije Wyominga in pomagalo ohraniti ključne minerale v državi za vitalne namene,” piše v preambuli predloga zakona.

Zagovorniki električnih avtomobilov se s tem predlogom ne strinjajo. Marc Geller iz kalifornijske neprofitne organizacije pravi, da so “električni avtomobili velika prednost za Wyoming.” Pri tem je navedel približno 24 milijonov dolarjev, prejetih za nadgradnjo omrežja polnilnih postaj. 

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Nemčija: Električni avtomobili onesnažujejo petkrat bolj kot v Španiji

Nemčija se je obrnila na premog, s čimer se je povečalo onesnaževanje, predvsem glede emisij CO2. Kot je znano, električni avtomobili ne izpuščajo škodljivih plinov, v celotnem življenjskem ciklu pa je stvar precej drugačna. To je še posebej opazno, če električna energija za njihovo delovanje ni pridobljena iz alternativnih virov energije… več tukaj.

By A.K.

3 thoughts on “Wyoming napovedal prepoved prodaje električnih avtomobilov, zakaj”

Komentar: