X bo novim uporabnikom zaračunaval dolar mesečno

X, ki je bil prej znan kot Twitter, je v Novi Zelandiji in na Filipinih uvedel novo spremembo. Od uporabnikov zahteva letno naročnino v višini 1 USD (0,95 evra) za dostop do ključnih funkcij, kot so objave, deljenje postov, všečkanje objav in odgovarjanje na objave.

Tisti, ki se ne odločijo za naročnino, bodo omejeni na brskanje po objavah, gledanje videoposnetkov in spremljanje računov. Poleg tega bodo novi uporabniki morali potrditi svojo telefonsko številko, vendar bo še vedno mogoče ustvariti brezplačne račune, ki ne bodo imeli dostopa do ključnih funkcij.

Razlog za to spremembo, kot je dejalo vodstvo platforme, je zmanjšanje neželene pošte, preprečevanje manipulacij s platformo in omejevanje dejavnosti botov.

Elon Musk je že prej namignil, da bi vsi uporabniki morda morali plačati za dostop do platforme Twitter/X. To je del prizadevanja za izboljšanje prihodkov, ki so se zmanjšali od njegovega nakupa Twitter platforme za 44 milijard dolarjev lani.

Izdelava bota je poceni

Kljub finančnim interesom za plačljive naročnine, je Musk poudaril, da želi doseči tudi zmanjšanje aktivnosti botov na platformi. Dejal je, da je izdelava bota zelo poceni, vendar lahko tudi zaračunavanje majhnega zneska poveča stroške za botovske operacije.

Plačljivi naročniki, ki so se odločili za X Premium, imajo dostop do dodatnih funkcij, kot so daljše objave in večja vidnost na platformi, trenutno plačujejo 8 USD na mesec. Cena se sicer razlikuje glede na državo bivanja naročnika. Kljub tem spremembam bodo ostali uporabniki lahko X/Twitter še naprej uporabljali brezplačno.

Postavitev plačilnega zidu sicer nosi tveganje izgube velikega dela uporabnikov. Slednje pa bi lahko negativno vplivalo na prihodke od oglaševanja, ki trenutno predstavljajo večino dohodkov platforme.

Twitter/X se je v zadnjih tednih znašel pod preiskavo Evropske unije zaradi potencialnega širjenja terorističnih in nasilnih vsebin ter sovražnega govora po konfliktu med Hamasom in Izraelom. Poleg tega je avstralski nadzornik za internetno varnost platformi izrekel kazni zaradi pomanjkljivega sodelovanja pri preiskavah zlorab otrok na platformi.

vir

Foto: Portal24

Portal24