xAI napoveduje Grok-1.5: Naslednja generacija umetne inteligence

ByMiha Kovač

29. marca, 2024 ,
Foto: Portal24 (AI)

xAI napoveduje Grok-1.5: Naslednja generacija umetne inteligence

xAI napoveduje izid Grok-1.5, revolucionarnega modela umetne inteligence, ki postavlja nove standarde v razumevanju in procesiranju dolgih kontekstov. Grok-1.5 je zasnovan, da preseže omejitve obstoječih modelov z izboljšanimi sposobnostmi razmišljanja in podaljšano dolžino konteksta do 128.000 znakov. Ta inovacija predstavlja pomemben korak naprej v razvoju umetne inteligence.

Izboljšave in Zmogljivosti Grok-1.5

Grok-1.5 prinaša napredne sposobnosti sklepanja, ki presegajo dosedanje meje. V testiranjih je model dosegel izstopajoče rezultate:

  • 50,6% na MATH merilu uspešnosti, ki krije širok razpon matematičnih problemov, od osnovnošolske do srednješolske ravni.
  • 90% na GSM8K merilu, ki ocenjuje reševanje kompleksnejših matematičnih izzivov.
  • 74,1% na HumanEval merilu, ki testira sposobnost ustvarjanja kode in analitičnega razmišljanja.

Z zmožnostjo obdelave dolgih kontekstov do 128K znakov, Grok-1.5 omogoča analizo in razumevanje obsežnejših dokumentov. Ta zmogljivost ne samo da izboljšuje pomnilniške sposobnosti modela, ampak mu tudi omogoča, da obravnava bolj kompleksne pozive z večjo natančnostjo. V oceni Needle In A Haystack (NIAH) je model pokazal izjemne sposobnosti iskanja specifičnih informacij znotraj obsežnih kontekstov.

Raziskave in razvoj Grok-1.5 potekajo na napredni infrastrukturni platformi, ki vključuje ogromne računalniške skupine in je zasnovana na JAX, Rust in Kubernetes tehnologijah. Ta infrastruktura omogoča ekipi x.ai, da z minimalnim naporom ustvarja prototipe in usposablja nove modele na velikem obsegu. Posebno pozornost namenjamo zanesljivosti in optimizaciji procesa usposabljanja, da zmanjšamo morebitne izpade.

Grok-1.5 bo kmalu na voljo zgodnjim testnim uporabnikom in obstoječim uporabnikom na platformi 𝕏. Z zavezanostjo k inovacijam in izboljšavam se x.ai veseli povratnih informacij skupnosti, ki bodo pripomogle k nadaljnjemu razvoju Grok. Obeti za prihodnost so svetli, saj x.ai napoveduje uvedbo dodatnih funkcij in izboljšav v prihodnjih izdajah.

Zainteresirani za pridružitev pionirski ekipi x.ai in delo na robu tehnoloških inovacij pa so vabljeni, da se prijavijo za sodelovanje.

[Vir: X.ai blog]; Foto: Portal24 (AI)