Luksemburški premier je potezo, da se za patriarha Kirila, vodje ruske pravoslavne cerkve, naredi izjemo od sankcij EU, označil za nesprejemljivo. Izjema se je zgodila zaradi Madžarske, ki je protestirala v zadnjem trenutku.

Madžarska vlada je v Bruslju, ko so potrjevali šesti sveženj sankcij proti Rusiji namreč nasprotovala, da se Kirilla vključi na tako imenovano črno listo.

Xavier Bettel

Xavier Bettel je na kongresu stranke ALDE v Dublinu, za Euronews dejal: “Kar se je ta teden zgodilo s Kirilom je nesprejemljivo. Imeli smo dogovor. In dogovor je dogovor. Dan za tem pa groziš, da dogovora ne boš sprejel, ker je nekdo na seznamu sankcij. Znano je bilo, da je Kirill na seznam.” Bettel je dejal, da je madžarskemu premierju Viktorju Orbánu poslal sporočilo  v katerem mu je povedal, da to ni sprejemljivo. Bettel pravi, da še vedno čaka na odgovor.

Madžarska in Kiril

Madžarska je uvrstitvi patriarha Kirila na črno listo nasprotovala zaradi verske svobode. Bruselj in druge članice EU Kirila namreč vidijo kot ključnega vojnega propagandista Vladimirja Putina.

Kirill je v pridigi v začetku maja dejal, da  Rusija nikoli ni nikogar napadla. Ob neki drugi priložnosti pa, da Rusi nočejo vojne. Veleposlaniki so nov niz sankcij proti Rusiji potrdili šele, ko so Kirilovo ime umaknili s črne liste. Kirillova izključitev iz sankcij pa je bila druga koncesija Madžarske, povezana s sankcijami, ki jo je ta teden izsilila od EU. Viktor Orbán je namreč Madžarski v ponedeljek zagotovil že izjemo od embarga na nafto, ki v EU pride po naftovodih. V zameno je privolil na embargo nafte, ki v EU pride s tankerji po morju. EU za sankcije namreč potrebuje potrditev vseh članic.  

Bettel je dogovoru o nafti bolj naklonjen in pravi, da določba obravnava pomisleke vseh neobalnih držav, tudi Češke republike, ki je močno odvisna od ruske nafte.

Vir: Euronews

Foto: Olivier Matthys / AP