Xi Jinping napoveduje velike naložbe na Madžarskem

Foto: Freepik

Xi Jinping napoveduje velike naložbe na Madžarskem

Maja bo madžarski premier Viktor Orbán na dvodnevnem obisku gostil kitajskega predsednika Xi Jinpinga. Obisk, ki bo potekal od 8. do 10. maja, bo vključeval srečanje na visoki ravni v Budimpešti in pomembno najavo v mestu Pécs o izgradnji prve evropske avtomobilske tovarne podjetja Great Wall Motors (GWM).

Obisk se bo začel v Budimpešti, kjer se bosta Xi Jinping in Viktor Orbán pogovarjala o poglobitvi dvostranskih odnosov. Njuno srečanje je namenjeno krepitvi strateškega položaja Madžarske v okviru kitajske pobude Pas in pot in poudarjanju vloge Madžarske kot vstopne točke za kitajske naložbe v Evropo.

Osrednji del obiska bo Xi-jev obisk Pécsa, mesta na jugu Madžarske. Tukaj bo skupaj z Orbánom napovedal izgradnjo ogromne avtomobilske tovarne GWM blizu Bicsérda, vasi v bližini mesta Pécs. Ta poteza pomeni pomembno širitev kitajskih avtomobilskih interesov v Evropi in se pričakuje, da bo močno vplivala na regionalno gospodarstvo.

Gospodarska spodbuda

Ustanovitev tovarne GWM obljublja obsežne gospodarske koristi, vključno z ustvarjanjem delovnih mest in razvojem infrastrukture. Z načrti za proizvodnjo vozil Ora srednjega razreda in vozil premium kategorije Wey, GWM namerava izkoristiti osrednjo lokacijo Madžarske za širšo distribucijo po Evropi. Naložba odraža rastočo vlogo Madžarske kot središča za kitajska podjetja, zlasti na avtomobilskem področju.

Vendar naložba vzbuja tudi skrbi. Izbrano mesto za tovarno igra ključno vlogo pri oskrbi z vodo za mesto Pécs, in obstajajo strahovi, da bi lahko poraba vode tovarne to ogrozila. Poleg tega obstajajo govorice o gradnji tovarne baterij, ki bi lahko povzročile dodatna okoljska tveganja.

Obisk Xi-ja sovpada z obletnico konca druge svetovne vojne v Evropi 9. maja, kar doda zgodovinski pomen dogodku. Poleg tega obisk sledi Xi-jevim srečanjem z drugimi evropskimi voditelji, vključno s francoskim predsednikom Macronom in srbskim predsednikom Vučićem, kar poudarja kitajske strateške interese pri krepitvi evropskih vezi v času geopolitičnih premikov.

Napoved je na madžarskem sprožila različne reakcije. Od navdušenja nad gospodarskimi priložnostmi, do skrbi med lokalnimi prebivalci in okoljevarstveniki glede morebitnih vplivov na ekosistem regije ter oskrbe z vodo. Socialne skrbi je povzročil tudi morebiten uvoz velikega števila delavcev, potencialno iz Romunije in Srbije.

Ravnanje madžarske vlade z novicami o tovarni je bilo tarča kritik. Poročila kažejo, da so mediji, povezani z vlado, bili prisiljeni umakniti zgodbe o naložbi na zahtevo višjih uradnikov, kar poudarja občutljivo naravo madžarsko-kitajskih gospodarskih pogajanj. Glede na obseg obiska, z delegacijo več kot 400 ljudi in strogimi varnostnimi ukrepi, se pričakujejo motnje v Budimpešti in Pécsu. Pričakuje se, da bodo te presegle nevšečnosti med obiskom papeža Frančiška, z obsežnimi zaporami cest in povečano varnostjo okoli ključnih prizorišč.

[Vir: Daily News Hungary]; Portal24; Foto: Freepik