Xi Jinping tretji mandat dobil z 2952 proti 0

ByAna Koren

12. marca, 2023 ,

Xi Jinping je dobil tretji mandat z 2952 proti 0, Putin mu je čestital

Kitajski predsednik Xi Jinping (69) si je z glasovi skoraj tri tisoč poslancev kitajskega parlamenta, Narodnega ljudskega kongresa (NPC), zagotovil svoj tretji petletni mandat. To je tudi precedens, saj po Mao Zedongu postaja najmočnejši voditelj države. Predlog je podprlo 2952 poslancev kitajskega parlamenta, ki jih je imenovala vladajoča stranka.

Drugih kandidatov za volitve ni bilo. Glasovanje je trajalo približno eno uro, elektronsko štetje je bilo zaključeno v približno 15 minutah. Xi je leta 2018 odpravil omejitve predsedniškega mandata, njegova vladavina je bila podaljšana že oktobra lani. Takrat je bil za nadaljnjih pet let ponovno potrjen za generalnega sekretarja centralnega komiteja vladajoče komunistične partije.

Li Qiang bi moral biti imenovan za predsednika vlade

V naslednjih dveh dneh naj bi bili imenovani ali izvoljeni tudi uradniki, ki jih je Xi odobril za zasedbo najvišjih vladnih položajev, vključno z Li Qiangom. Slednji čaka na premiera in naj bi bil imenovan na drugo mesto na Kitajskem.

Xi je, medtem ko so delegati oddajali glasovnice v elektronske volilne skrinjice sproščeno klepetal z Lijem, ki je sedel na njegovi levi.

Putin mu je čestital

Volitve državnega vrha v DZ so potekale tri mesece po odpravi strogih politik, povezanih s covidom-19, in novega vala okužb, ki jih je povzročil visoko prenosljiv sev virusa omikron, ki je zajel državo. Vsi delegati in osebje v parlamentu, razen desetine najvišjih voditeljev, so zato nosili maske.

Xiju je čestital tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Putin je dejal, da je prepričan, da lahko voditelja izboljšata sodelovanje pri najpomembnejših regionalnih in mednarodnih vprašanjih, so sporočili iz Kremlja. “Prepričan sem, da bomo s sodelovanjem zagotovili širitev plodnega rusko-kitajskega sodelovanja na različnih področjih,” je Putin dejal Xiju.

vir Foto: Wikimedia Commons