Xi Jinpingov obisk: Malo dogovorov, veliko pogovorov

Xi Jinping [Foto: Wikimedia/Predsedniški urad za tisk in informiranje Kremelj]

Xi Jinpingov obisk: Malo dogovorov, veliko pogovorov

Evropska turneja kitajskega predsednika Xi Jinpinga se je nadaljevala brez večjih dogovorov, čeprav so bili napori za iskanje skupnega jezika o številnih vprašanjih precejšnji. Obisk, ki je vključeval postanke v Franciji, Srbiji in na Madžarskem, je bil poln simboličnih gest in dvostranskih pogovorov, ki pa niso prinesli občutnih rezultatov v smislu konkretnejših trgovinskih ali političnih dogovorov.

V Franciji se je Xi srečal s predsednikom Emmanuelom Macronom, ki ga je gostil v gorah Pirenejev po bolj formalnih pogovorih v Parizu. Pogovori, ki so jih poleg Macrona obiskali tudi drugi evropski voditelji, kot je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, so se osredotočili predvsem na trgovinske spore. Von der Leyen je izpostavila, da Evropa “ne more absorbirati ogromne prekomerne proizvodnje kitajskega industrijskega blaga”, ki preplavlja evropski trg. Poudarila je, da bo Evropska unija sprejela težke odločitve za zaščito svojega trga.

Kitajska tehnologija in evropska industrija

Evropska komisija je zaskrbljena zaradi naraščajočega uvoza kitajske zelene tehnologije, ki lahko, kot trdijo kritiki, škodi evropskim konkurentom. Kitajska vlada zagotavlja državne subvencije svojim proizvajalcem, kar jim omogoča umetno zniževanje stroškov in s tem povečanje konkurenčnosti na globalnem trgu. To je še posebej očitno v primeru preiskav, ki jih je EU sprožila proti kitajskemu uvozu v sektorjih, kot so solarne plošče in druga zelena tehnologija.

Med obiskom so bili podpisani tudi nekateri poslovni dogovori, vendar brez večjih trgovinskih ali političnih dogovorov. Francosko podjetje Alstom je na primer podpisalo pogodbe za gradnjo novih linij podzemne železnice v Pekingu in Wuhanu, kar kaže na to, da obstaja še vedno zanimanje za vzajemne industrijske projekte. Vendar pa Macron hkrati izraža potrebo po zaščiti evropskih interesov, kar poudarja s sprejemom kitajskih industrijskih projektov, kot je gradnja tovarn električnih vozil v Franciji.

Xi-jev obisk Srbije in Madžarske, držav, ki sta znani po svojih proruskih stališčih in prejemata obilne kitajske naložbe, kaže na njegovo zmožnost manevriranja med globalnimi zavezništvi. Kitajska se je vzdržala kritike ruske invazije na Ukrajino in obstajajo pomisleki glede možne podpore Rusiji s strani kitajskih podjetij, ki prodajajo dvojno uporabne izdelke, ki se lahko uporabljajo v vojaške namene.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona