Xiaomi naredil pomemben korak, kmalu prihaja prvi avtomobil

ByA.K.

1. januarja, 2023

Xiaomi naredil pomemben korak, kmalu prihaja prvi avtomobil

Glede na prejšnje napovedi je Xiaomi na dobri poti, da komercializira svoj prvi izdelek v avtomobilskem svetu v najmanj enem letu.

Kitajski gigant je v svoj avtomobilski program vložil že preko 1,5 milijarde dolarjev načrtovana naložba pa znaša kar 10 milijard dolarjev. Po informaciji o tem, kako bo dizajn avtomobila poskrbel Shanghai HVST Automobile Design, je zdaj znano, kakšno baterijo bo imel. Tovarno bodo odprli v Pekingu s pomočjo partnerjev, po dokončanju pa bo imela letno zmogljivost 300.000 avtomobilov.

za dizajnom prvega Xiaomija na štirih kolesih stoji Shanghai HVST Automobile Design, ki ima za seboj že zelo uspešne oblikovalske rešitve. Samo domneva se, da bi lahko spominjal na njihov koncept WM Maven.

Proizvodnja naj bi stekla leta 2024. Xiaomi načrtuje skupno lansiranje štirih modelov.

Baterija Xiaomi je sestavljena iz več vrst cilindričnih celic, med katerimi je več plošč za hlajenje s tekočino. Cilj je znižati temperaturo akumulatorja v fazah, ko je ta največje obremenjen, kamor spadajo tudi faze polnjenja. Če bi hlajenje potekalo uspešneje, bi se to odrazilo v daljši življenjski dobi posameznih komponent. 

Kako dobro bo ta zamisel, ki je trenutno znana le zaradi patentnih skic , ki so se pojavile na spletu, delovala v praksi, pa je še prezgodaj reči. Nič čudnega, glede na to, da še vedno ne poznamo imena avtomobila, niti cenovnega razreda. 

Foto: Shanghai HVST Automobile

Ne spreglejte…

Apple prestavil premiero avtomobila, odpoveduje se avtonomni vožnji

Apple je znova prestavil premiero svojega prvega modela avtomobila. Dolgo pričakovani avtomobil Apple, znan tudi kot Apple Car, ne bo pripravljen še nekaj let. Natančneje, Apple se je odločil premiero ponovno prestaviti, zdaj z leta 2025 na leto 2026, poroča Bloomberg

Poleg tega bo sicer prvi Applov model lahko inovativen, a bo v nasprotju z napovedmi ohranil klasičen volan in komande. Kot kaže, ne bo nič od sistema avtonomne vožnje 5. stopnje, ki ga je za leto 2025 osebno napovedal Kevin Lynch, vodja avtomobilskega razvoja pod imenom Project Titan… več tukaj.