S 1. avgustom bo energetska družba Gen-I uvedla nov redni cenik električne energije za gospodinjske odjemalce. V podjetju so se sicer zavezali, da do konca leta cen električne energije za gospodinjstva ne bodo višali.

Lani jeseni so se zavezali, da cen elektrike in zemeljskega plina za svoje gospodinjske odjemalce ne bodo spreminjali do poletja 2022. Obljubo so izpolnili. Ker cen tarif električne energije niso višali na raven ostalih dobaviteljev, so svojim gospodinjskim odjemalcem prihranili 35,8 milijona evrov, so danes v sporočilu za javnost spomnili na Gen-I.

Cene tarif električne energije se po devetih letih brez dražitev za gospodinjske odjemalce zdaj spreminjajo, navaja Gen-I in dodaja, da ostajajo najugodnejši dobavitelj.  V zadnjih devetih letih je bila povprečna veleprodajna cena 48,2 evra za megavatno uro (MWh), medtem je trenutna cena za nakup električne energije za leto 2023 te dni presegla 260 evrov za MWh, torej je za več kot 500 odstotkov višja, še pravi Gen-I.

V luči dogajanja na mednarodnih trgih tako S 1. avgustom na Gen-I zaradi dogajanja na mednarodnih trgih za gospodinjske odjemalce uvajajo nov redni cenik.

Cene:
  • 0,08690 evra za kilovatno uro (kWh) za višjo tarifo brez DDV
  • 0,05990 evra za kWh za manjšo tarifo brez DDV
  • 0,08190 evra za kWh za enotno tarifo brez DDV
  • 0,10602 evra za kWh za višjo tarifo z DDV
  • 0,07308 evra za kWh za manjšo tarifo z DDV
  • 0,09992 evra za kWh za enoto tarifo z DDV

Račun povprečnega gospodinjskega odjemalca bo torej od avgusta naprej višji za okoli 18 odstotkov.

Gen-I ima od začetka energetske krize več kot 56.000 novih odjemalcev.

“Odpovedi pogodb o dobavi nekaterih dobaviteljev, kot sta slovenski Telekom Slovenije in nemški EON, so namreč številne odjemalce ravno v času energetske krize pustile brez dobavitelja. Gen-I je mnoga slovenska gospodinjstva rešil pred zasilno oskrbo ter nase prevzel finančno breme, ocenjeno na 46 milijonov evrov, iz naslova zakupa drage električne energije na veleprodajnem trgu. V zadnjem letu so tako v Gen-I za slovenska gospodinjstva ustvarili skupno korist v višini več kot 81 milijonov evrov.”

Gen-I

Zavezali so se, da do konca leta 2022 ne glede na zahtevnost razmer, cen energije ne bodo višali.

Foto: Sky news