Raziskave javnega od junija merijo tudi priljubljenost dela Golobove vlade.

Predsednik republike Borut Pahor, ki je bil po priljubljenosti politikov prejšnji mesec na tretjem mestu je ljudem znova najljubši. Premier Robert Golob je s prvega padel na drugo mesto. Delo tako izvršne kot zakonodajne veje oblasti pa je več kot polovica anketirancev ocenila negativno.

Pričakovanja javnosti so bila glede na visoko premoč na volitvah zelo visoka.  Pričakovanja pa, razen menjave oblasti, ostajajo neizpolnjena. Tako kažejo tudi rezultati julijskega Barometra. Več kot polovica vprašanih je po navajanju Dela tako delo vlade kot državnega zbora ocenila negativno.

Kot negativno ali zelo negativno je delo vlade ocenilo 65 odstotkov vprašanih. Delo državnega zbora je kot negativno ali zelo negativno ocenilo 51 odstotkov anketirancev.

Negativno oceno je več kot polovica anketiranih namenila tudi državnemu zboru.

Če bi bile volitve v nedeljo, bi še vedno zmagalo Gibanje Svoboda bi na volitvah še vedno zmagalo in sicer  30 odstotki. Drugi bi bil SDS, tretji SD in četrti NSi.

Mediana je anketo izvedla za Delo med 4. in 7. julijem, sodelovalo je 716 ljudi.

Kaj kaže anketa kandidatom za predsedniške volitve?

Po rezultatih ankete Mediane ima med predsedniškimi kandidatkami in kandidati najvišjo podporo Nataša Pirc Musar, podprla bi jo slaba četrtina. Sledita ji kandidata Anže Logar (SDS) in Marta Kos (Svoboda). V drugem krogu bi se glede na anketo pomerila Nataša Pirc Musar in Anže Logar… več tukaj.

Foto: Vlada RS Twitter

By A.K.

Komentar: