Z delom vlade nezadovoljnih kar 70 odstotkov vprašanih

Robert Golob [Foto: Vlada RS/Žan Kolman KPV]

Z delom vlade nezadovoljnih kar 70 odstotkov vprašanih

Marčevsko merjenje javnomnenjske podpore vladi v primerjavi s preteklim mesecem, ki je bil zaznamovan z nizom pretresov in padci podpore kaže na nadaljnji trend padanja podpore. Po najnovejših podatkih, objavljenih v raziskavi Vox populi v časopisu Dnevnik, le 24,4 odstotka anketiranih meni, da vlada deluje uspešno, medtem ko kar 70,3 odstotka vprašanih vlado ocenjuje kot neuspešno.

Od lanskega oktobra, ko je bilo prvič zabeleženo, da je nezadovoljstvo z delom vlade preseglo 50-odstotno mejo, je podpora vladi postopoma padala. Januarja je bilo z delom vlade nezadovoljnih 55,4 odstotka anketiranih. Razkritje afere z nesojeno sodno stavbo na Litijski cesti v Ljubljani in zapleti, povezani z odstopom pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, so nezadovoljstvo v februarju povzdignili na natanko 70 odstotkov. Kljub temu, da v zadnjem mesecu nezadovoljstvo z vlado ni več naraščalo, to še ne nakazuje na obrat trenda, opozarjajo v Dnevniku.

Podpora političnim strankam ostaja prav tako nespremenjena, pri čemer so vse stranke zabeležile približno enake rezultate kot februarja, izjema je Gibanje Svoboda, ki je presenetljivo zabeležilo skok podpore.

Velik delež volivcev ostaja neopredeljen

Rezultati javnomnenjske raziskave agencije Ninamedia za Dnevnik razkrivajo, da bi SDS volilo 23,1 odstotka anketiranih, kar je nekoliko manj kot februarja. Gibanje Svoboda je pridobilo na priljubljenosti in bi ga sedaj volilo 14,1 odstotka vprašanih, kar je opazen skok od februarskih 10,7 odstotka. Na tretjem mestu se nahaja NSi s 6,1 odstotka podpore. Levica in SD sledita s 4,8 oziroma 4,1 odstotka podpore.

Velik delež volivcev ostaja neopredeljen, čeprav je ta številka rahlo upadla s februarskih 38,4 odstotka na 36,5 odstotka, razkriva zadnja anketa. Dodatno, 8 odstotkov anketiranih ne bi sodelovalo na parlamentarnih volitvah, medtem ko bi 3,3 odstotka volilo za druge stranke. Glede na opredeljene volivce, anketa predvideva, da bi v parlamentu SDS zasedla 39 poslanskih sedežev, Gibanje Svoboda 24, NSi 10, Levica 8 in SD 7. To bi SDS in NSi omogočilo udobno večino v državnem zboru, čeprav bi NSi svoje sodelovanje v vladi s SDS lahko še vedno zavrnila, kar bi ustvarilo zanimivo dilemo pri oblikovanju vladne koalicije.

Nataša Pirc Musar prehitela Logarja

Na lestvici priljubljenosti politikov so opazni premiki predvsem na vrhu, kjer sta mesti zamenjala predsednica republike Nataša Pirc Musar in poslanec SDS Anže Logar. Pirc Musar, z boljšimi ocenami kot prejšnji mesec, se je zavihtela na prvo mesto, medtem ko je Logar, z nekoliko slabšimi ocenami, zdrsnil na drugo mesto. Na tretjem mestu ostaja kočevski župan Vladimir Prebilič, sledijo pa mu evropska poslanka Ljudmila Novak, minister za gospodarstvo Matjaž Han, prvak NSi Matej Tonin, ljubljanski župan Zoran Janković, poslanec NSi Janez Cigler Kralj in predsednik SDS Janez Janša.

Raziskavo je med 11. in 14. marcem opravila agencija Ninamedia za časnik Dnevnik, zajela pa je 700 polnoletnih oseb.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Vlada RS/Žan Kolman KPV