Z Everesta letos odstranili 11 ton smeti, štiri trupla in okostje

ByAna Koren

7. junija, 2024 , , ,
Mount Everest [Foto: Pixabay]

Z Everesta letos odstranili 11 ton smeti, štiri trupla in okostje

Nepalska vojska je z Mount Everesta in dveh drugih himalajskih vrhov letos uspešno odstranila enajst ton smeti, štiri trupla in eno okostje. Vojaki so, da so pobrali smeti in trupla z gora Everest, Nuptse in Lhotse, potrebovali 55 dni. Kljub tem prizadevanjem pa je ocenjeno, da Everest še vedno pokriva več kot petdeset ton odpadkov in več kot 200 trupel.

Vojska je leta 2019 začela izvajati letno čiščenje gore, ki je pogosto opisana kot najvišje smetišče na svetu, zaradi pomislekov glede prenatrpanosti in plezalcev, ki v nevarnih razmerah stojijo v čakalnih vrstah, da bi dosegli vrh. V petih čistilnih akcijah so zbrali 119 ton smeti, 14 človeških trupel in nekaj okostij.

Letos so si oblasti prizadevale zmanjšati smeti in izboljšati reševanje tako, da bi plezalce prisilile, da nosijo sledilne naprave in svoje smeti odnesejo nazaj. Vlada načrtuje, da bo v prihodnosti ustanovila ekipo gorskih čuvajev, ki bo spremljala ravnanje z odpadki. Prav tako bodo za čiščenje namenili več sredstev. Direktor alpinizma na nepalskem ministrstvu za turizem, Rakesh Gurung, je za BBC povedal, da bo ta ekipa igrala ključno vlogo pri prihodnjih čistilnih akcijah.

Za spomladansko plezalno sezono, ki se je končala maja, je vlada izdala dovoljenja 421 plezalcem. Slednje je manj od rekordnih 478, ki so jih izdali lani. Skupno se je letos na goro povzpelo približno 600 ljudi, kar vključuje tudi nepalske vodnike. Letos je umrlo ali izginilo osem plezalcev, lani pa 19.

Izginotje Britanca in njegovega vodnika

Med pogrešanimi sta tudi Britanec Daniel Paterson in njegov nepalski vodnik Pastenji Sherpa, ki ju je 21. maja zadel padajoči led. Družina gospoda Patersona je začela zbirati denar za iskalno ekipo, vendar je v posodobitvi 4. junija dejala, da okrevanje “trenutno ni mogoče” zaradi lokacije in nevarnosti operacije.

Gurung je dejal, da je bilo letos število dovoljenj manjše zaradi svetovne gospodarske situacije. Dovoljenja sicer izdajata tudi Kitajska in Indija, a sta tudi ti državi zmanjšali število plezalcev. Število dovoljenj se bo verjetno še zmanjšalo. Nepalsko vrhovno sodišče je maja vladi ukazalo, naj omeji dovoljenja. V predhodnem naročilu ni bilo določeno največje število.

Gurung pravi, da pozdravlja ukaz in da vlada razmišlja o reformah, kot je zadrževanje plezalcev, da bi zmanjšali prometne zastoje na vrhu. Vlada bo sodelovala s strokovnjaki, da bi določila varno število plezalcev. “Brez znanstvene študije ni mogoče reči, kakšna bo popolna številka za Mount Everest,” je dejal.

[Vir: BBC]; Portal24;

Foto: Pixabay