Z rikoto, gobami in špinačo polnjene conchiglie iz ponve
Conchiglia testenine so testenine v obliki velikih školjk, ki so idealne za polnjenje. Napolnite jih lahko z marsičim, kar vam je pač ljubo. Danes bomo pripravili vegetarijansko različico. Testenine bomo zato napolnili s paradižnikovo omako, gobami, špinačo in sirom rikota. Za pripravo jedi boste potrebovali slabo uro. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri obroke.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 170 g testenin conchiglie (približno 18 kosov)
- 1½ čajne žličke soli
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 230 g drobno sesekljanih gob
- 1 čajna žlička sveže mletega popra
- 120 ml suhega belega vina
- 140 g mlade špinače
- 6 strokov česna, drobno sesekljanega
- 30 g masla
- 700 ml pasiranega paradižnika
- ½ čajne žličke čilijevih kosmičev
- 440 g polnomastnega sira ricotta
- 100 g naribanega parmezana
- 3 žlice origana
Postopek priprave:
Zavrite lonec slane vode in skuhajte testenine al dente. Odcedite in prelijte s hladno vodo, da se testenine ne kuhajo naprej, nato jih ponovno odcedite.
Medtem v veliki ponvi na zmernem ognju segrejte olje. Dodajte gobe in jih med občasnim mešanjem pražite, dokler ne izhlapi vsa tekočina, ki so jo spustile in se obarvajo rjavo.
Začinite s poprom in soljo, zmanjšajte ogenj na minimum, prilijte vino in med mešanjem kuhajte 1 do 2 minuti, da izhlapi skoraj polovica tekočine.
Dodajte špinačo, pokrijte in kuhajte 1 do 2 minuti, dokler špinača ne začne veneti. Odkrijte in med občasnim mešanjem kuhajte še 2 do 4 minute, dokler špinača popolnoma ne oveni in večina tekočine izhlapi. Gobe prenesite v večjo skledo.
V isti ponvi na srednji temperaturi segrejete maslo in na njem 2 do 3 minute pražite česen. Česen naj zadiši in rahlo porjavi. Dodajte paradižnikovo omako in čili ter pustite vreti na majhnem ognju. Med občasnim mešanjem dušite 6 do 8 minut.
Medtem, ko se omaka kuha, v skledo z gobami dodajte rikoto, parmezan, origano in ½ žličke soli. Dobro premešajte, da se sestavine povežejo. Vsako školjko napolnite s približno 2 žlicama sirne mešanice. Školjke naj bodo polne, a ne natrpane.
Školjke razporedite po ponvi z omako. Ponev pokrijte in na srednjem ognju kuhajte 4 do 6 minut, dokler se školjke ne skuhajo. Odstavite z ognja. Jed naj počiva 5 minut.
Potresite s parmezanom in preostalo žlico origana in postrezite.
Dober tek!