Z uspešno akcijo in hišnimi preiskavami v Sloveniji ter Avstriji razkrili razvejano kriminalno združbo

ByAna Koren

18. januarja, 2023

Pri razkritju razvejane kriminalne združbe, ki je v Sloveniji in Avstriji preprodajala drogo, sodelovalo več kot 500 policistov in kriminalistov

Minuli teden, 9. in 10. januarja 2023, so slovenski policisti in kriminalisti z uspešno zaključno akcijo ter več kot 50 hišnimi preiskavami tako v Sloveniji kot Avstriji razkrili razvejano kriminalno združbo.

Združba je iz svojih celic v Kranju in na Jesenicah preprodajala velike količine prepovedane droge (heroin, kokain, konopljo, amfetamin, ekstazi), določeno drogo (amfetamin in konopljo) je proizvajala oziroma gojila kar sama.

Prijeli so 28 osumljencev, ki so trgovali z drogo na širšem območju Slovenije, Avstrije in Italije. Med drugim so zasegli 11 kg amfetamina, več kot 3.000 tablet ekstazija, večjo količino konoplje in tristo tisoč evrov gotovine.

Dve leti trajajočo preiskavo, pri kateri so slovenski organi sodelovali tudi z avstrijskimi varnostnimi organi, je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo RS.

Kriminalna združba amfetamin in konopljo tudi sama proizvajala in ju tihotapila predvsem v Avstrijo, pa tudi Italijo

S to kriminalistično preiskavo so zaustavili delovanje kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s preprodajo večjih količin prepovedanih drog in določeno prepovedano drogo (amfetamin in konopljo) v prirejenih prostorih v stanovanjskih hišah na območju Slovenije proizvajala tudi sama. Da bi osumljenci preprečili odkritje prepovedane dejavnosti, so proizvodnjo večkrat selili.

To prepovedano drogo tihotapili predvsem v Avstrijo. Zaznani so bili tudi posamezni transporti droge v Italijo. Slednje ne kaže na to, da se amfetamin in konoplja, ki se pojavljata v Sloveniji, tudi pridelata v Sloveniji namenjena tudi za izvoz v druge države članice EU. Njuna cena je tam na trgu bistveno višja. Cilj združbe je bil pridobiti čim večjo protipravno premoženjsko korist, kar izkazuje tudi zaseg velike količine gotovine pri posameznih osumljencih v zaključni akciji.

Hudodelsko združbo vodil 31-letnik z območja Jesenic

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Kranj so od februarja 2021 vodili predkazenski postopek, ki sta ga usmerjala Okrožno državno tožilstvo v Kranju in Specializirano državno tožilstvo RS. Intenzivno sodelovanje je potekalo tudi z avstrijskimi varnostnimi organi.

V okviru predkazenskega postopka so kriminalisti utemeljili, da je 31-letnik z območja Jesenic vodil hudodelsko združbo. Združba je na mednarodni ravni izvrševala kazniva dejanja s področja prepovedanih drog in orožja. V kriminalni združbi je imel vsak posameznik določeno vlogo, ki jo je opravljal po navodilih in v organizaciji vodje združbe.

Kokain v Slovenijo tihotapili iz Severne Evrope ter najemali stanovanjske hiše in v njih gojili konopljo

Kriminalna združba je iz Severne Evrope v Slovenijo tihotapila prepovedano drogo kokain ter sama proizvajala amfetamin in gojila konopljo. Vodja združbe je poskrbel, da je 29-letnik z območja Ljubljane organiziral skupino oseb, ki so v več objektih na območju v posebej prirejenih prostorih Ljubljane, gojile konopljo

Pri tem jim je vodja združbe preko kurirjev z območja Avstrije zagotavljal rastline, kasneje pa od dela združbe konopljo odkupoval za nadaljnjo prodajo.

Prav tako se je vodja združbe povezal s 40-letnim državljanom Srbije, ki je organiziral, da je več tujcev na območju celotne Slovenije s ponarejenimi hrvaškimi dokumenti najemalo stanovanjske hiše. Hiše so opremili za pridelavo konoplje in jo v njih tudi gojili. Vodja združbe jim je zagotavljal rastline, kasneje pa od dela združbe konopljo odkupoval z namenom nadaljnje prodaje.

Za del združbe, ki je gojila konopljo, je bilo prav tako ugotovljeno, da je izvrševala tatvino elektrike, s tem pa distributerje električne energije letno oškodovala za vsak objekt za več kot 50.000 evrov.

Kriminalna združba je kokain, amfetamin in konopljo prodajala na območju Slovenije, Avstrije in Italije. Ob tem je vodja združbe kurirjem preko člana združbe zagotovil vozila, v katerih so bili izdelani prirejeni prostori za prevoz droge do ostalih članov združbe.

Združba tihotapila ne le drogo, ampak tudi vojaško orožje

Vodja združbe se je povezal s 34-letnim državljanom Slovenije, ki je v času preiskave živel v Bosni in Hercegovini. Omenjena sta si tako delila kurirje in vozila, prav tako sta skupaj tihotapila konopljo iz Španije na območje Slovenije in jo dostavljala do ostalih članov z namenom ulične prodaje.

V organizaciji 34-letnika pa je združba tihotapila tudi vojaško orožje iz Slovenije na območje Belgije, pri čemer je bil član združbe (kurir) prijet na območju Nemčije.

V prikritem prostoru v vozilu je bilo najdenih ter zaseženih pet avtomatskih pušk, avtomatska pištola in več kosov nabojev. Po prijetju kurirja na območju Nemčije se je del članov združbe z območja Ljubljane preselil na območje Salzburga v Avstriji.

Drogo in denar so si kurirji predajali tudi na planinskih poteh prek nekdanjih mejnih prehodov z Avstrijo

Preko 31-letnega Jeseničana in 34-letnega državljana Slovenije so organizirali prodajo večjih količin kokaina, amfetamina in konoplje.

Prav tako so policisti za združbo ugotovili, da so si sposojali kurirje ostalih združb za prevoze droge; ob tem je bil enemu izmed kurirjev med tihotapljenjem z območja Bleda na območje Celovca zasežen 1 kg heroina. Isti kurirji, zadolženi za prenose drog, so praviloma prenašali tudi denar do vodilnih članov.

Ob tem so uporabljali različne metode, da jih ne bi odkrili. Denar so nosili preko planinskih poti (Stari Ljubelj), tako da je član združbe iz Avstrije prinesel torbo z denarjem članu združbe iz Slovenije, na območju meje pa sta si predala torbo.

Združba je svoje aktivnosti prilagajala poostrenim kontrolam avstrijske policije na mejnih prehodih. Spremljali so cestne kamere do trenutka, ko so avstrijski policisti zaključili s kontrolo na območju mejnega prehoda Zgornje Jezersko. Nato so vodje združbe poslali kurirje čez prehod v nočnem času na predajo droge ali prevzem denarja.

Člani mednarodne družbe so se poleg tega ukvarjali še z nasilno izterjavo dolgov

Ugotovili so še, da so člani združbe nasilno izterjevali dolgove, saj so izsiljevali oziroma grozili odjemalcem, ki so jim ostali dolžni za dobavljeno drogo. Prav tako so načrtovali, da bi enega od dolžnikov prisilili, da bi odšel na območje Turčije in prodal človeški organ (ledvico) ter s tem poplačal dolg, ki ga je imel v odnosu do vodij združbe.

Zaradi suma storitve 213 kaznivih dejanj ovadenih 49 osumljencev

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Kranj so kazensko ovadili 49 oseb, in sicer zaradi suma storitve 213 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom.

V preiskavi so kriminalisti ugotovili, da je združba prodala 1 kg heroina, 26 kg kokaina, 131 kg konoplje ter proizvedla in prodala 34 kg amfetamina.

Pri hišnih preiskavah na območju Slovenije zasegli 11 kg amfetamina, več kot 3.000 tablet ekstazija, kokain, večjo količino konoplje, tristo tisoč evrov gotovine in orožje

Poleg tega so kriminalisti pri hišnih preiskavah ob zaključku akcije pri osumljencih z območja Slovenije našli in zasegli približno 11 kg amfetamina, 3.023 tablet MDMA (ekstazi), več deset kg konoplje in približno 1 kg kokaina.

V šestih stanovanjskih hišah so našli prirejene prostore za proizvodnjo konoplje, v kateri se je nahajala oprema, vredna več kot 300.000 evrov. Združba je v času hišne preiskave v teh hišah proizvajala 4.894 rastlin konoplje.

V hišnih preiskavah je bilo najdenih tudi več kosov orožja: dve avtomatski puški (znamke Kalašnikov), dve pištoli in ena puška. Osumljencem je bilo zasežene za več kot 300.000 evrov gotovine, ki so jo hranili v svojih stanovanjih. Zaseženi sta bili dve vozili s prirejenimi prostori, namenjeni izvajanju prevozov drog.

Zaključno akcijo izvedli 9. in 10. januarja 2023 ter po celotni Sloveniji opravili 50 hišnih preiskav

Gorenjski kriminalisti so s pomočjo kriminalistov in policistov drugih policijskih enot ter v sodelovanju z avstrijskimi varnostnimi organi v ponedeljek, 9. januarja, in torek, 10. januarja 2023, izvedli zaključne aktivnosti zoper člane mednarodne kriminalistične združbe.

Pri tem je sodelovalo 550 kriminalistov in policistov, ki so pri 28 osumljencih opravili 50 hišnih preiskav po celotni Sloveniji. Prijeli in pridržali so 28 osumljencev kaznivih dejanj, 15 so jih privedli pred preiskovalnega sodnika. Ta je za 14 osumljencev odredil pripor, za enega od teh pa hišni pripor. Nekateri so bili predhodno že obravnavani za istovrstna kazniva dejanja, tudi v matičnih državah.

Samo s proizvodnjo konoplje bi lahko združba letno zaslužila 1,2 milijona evrov

Na podlagi izvedenskih mnenj iz predhodnih kazenskih zadev je znano, da je mogoče iz ene rastline konoplje pridobiti najmanj 20 gramov konoplje dobre kakovosti, to je konoplje, ki vsebuje več kot 3 odstotke THC-ja.

Ob upoštevanju najnižje količine izhaja, da bi združba z enim zorenjem, ki traja približno tri mesece, pridobila najmanj 98 kilogramov konoplje (rastline).

Ker gre za proizvodnjo konoplje v zaprtih prostorih pod posebnimi pogoji in znaša cena enega kilograma takšne droge v Sloveniji od 3.200 do 3.500 evrov, je mogoče utemeljeno sklepati, da bi kriminalna združba s samo eno žetvijo pridobila več kot 310.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Na tak način bi združba samo s proizvodnjo konoplje letno pridobila 1,2 milijona evrov protipravne premoženjske koristi, ki je ob upoštevanju, da so zniževali stroške s tatvino elektrike, še toliko večja.

Vodji združbe organi pregona očitajo, da je s prodajo do zaključka preiskave pridobil 1.050.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Ugotovili so tudi, da so bili člani združbe še ožji družinski člani vodje združbe, ki so prav tako v združbi imeli pomembno vlogo.

Vir in foto: Policija

Ne spreglejte…

EU zaradi pomanjkanja antibiotikov spreminja zakonodajo

Evropska Unija (EU) bo zaradi pomanjkanja zdravil, s katerimi se je soočila ob neobičajno zgodnjem širjenju nalezljivih bolezni, spremenila svojo zakonodajo, je včeraj v Evropskem parlamentu napovedala evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides… več tukaj.