Za azilna domova v Brežicah in Središču ob Dravi alternativ ni, župana proti

Boštjan Poklukar [Foto: Arhiv DZ]

Za azilna domova v Brežicah in Središču ob Dravi alternativ ni, župana proti

Za azilna domova v Brežicah in Središču ob Dravi alternativ ni, župana proti mejnih prehodih Obrežje in v občini Središče ob Dravi. Notranji minister Boštjan Poklukar je po sestanku z županoma občin Brežice in Središče ob Dravi povedal, da alternativ za to lokacijo ni in da drugih sklepov vlade o tem vprašanju trenutno ni. Kljub temu sta župana izrazila močno nasprotovanje postavitvi teh centrov v njihovih občinah. Župana sta se pri slednjem sklicevala na sklepe občinskih svetov.

Minister Poklukar je izpostavil, da so azilni domovi že v preteklem letu, zlasti v mesecih avgust, september in oktober, dosegli svoje kapacitete, kar je pripeljalo do nujnosti vzpostavitve dodatnih začasnih rešitev. Poudaril je, da na območju Policijske uprave Novo mesto, predvsem v Brežicah, trenutno poteka največ prehodov nezakonitih migrantov, z možnostjo povečanja prehodov tudi na območju Središča ob Dravi. Predvideni azilni domovi bodo lahko sprejeli med 120 in 150 migrantov, ki bodo v njih nastanjeni zgolj za nekaj dni.

Drugih alternativ nimamo, zato nimamo tudi nobenega drugega sklepa vlade. Slišali ste oba župana, da sta zavezana sklepom občinskih svetov, da se s tem ne strinjajo. Jaz verjamem, da bomo na koncu prišli do kompromisa.

Boštjan Poklukar

Direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov, Katarina Štrukelj, je zagotovila, da bodo migranti v domovih deležni ustrezne oskrbe, vključno s senčniki in pitniki vode. Bivalne zabojnike, ki jih nameravajo uporabiti za nastanitev, so že v preteklosti služili za nastanitev državljanov Ukrajine s statusom začasne zaščite ter prizadetih v naravnih nesrečah.

Ivan Molan, župan Brežic, je izrazil zaskrbljenost nad obremenitvijo svoje občine z migranti. Molan je pri tem poudaril, da so samo letos imeli že 6000 migrantov. Občina si prizadeva predvsem za omejitev prostega gibanja migrantov znotraj občine, z registracijskima centroma, ki omejujeta gibanje migrantov.

Župan Središča ob Dravi: Tri ormoške občine so proti

Župan Središča ob Dravi, Toni Jelovica, je izpostavil, da vse tri ormoške občine, na podlagi sklepov občinskih svetov, vztrajajo pri zahtevi do vlade, da prekliče sklep o vzpostavitvi začasnih azilnih domov. Na zadnji seji občinskega sveta je bil Jelovica pooblaščen, da proti sklepu vlade sproži upravni spor. Obenem so izrazili željo po povečani prisotnosti policije v regiji.

Notranji minister Boštjan Poklukar je v odziv zagotovil, da policija skrbi za varnost po celotni državi, in obljubil, da bodo, če bo potrebno, na območje dodatnih azilnih domov prerazporedili dodatne policijske enote iz drugih delov države. Prav tako je poudaril prizadevanja ministrstva na mednarodni in evropski ravni za zmanjšanje števila nezakonitih prehodov na zahodnobalkanski poti. V ta namen je prejšnji teden na Brdu pri Kranju potekalo srečanje s notranjimi ministri Avstrije, Italije in Hrvaške, na katerem so se dogovorili za izvedbo trilateralnih mešanih policijskih patrulj, ki bi po ocenah Poklukarja lahko učinkovito varovale zunanjo schengensko mejo na Hrvaškem. Poklukar je ob tem poudaril, da za preprečevanje nezakonitih prehodov ne obstaja enostavna rešitev.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Arhiv DZ