Izvajalcem zdravstvene dejavnosti je nacionalna skupina za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike v zdravstvenem sistemu poslala navodila za obvladovanje okužb s koronavirusom.

Med drugim so bolnišnice dolžne do deset odstotkov postelj zagotoviti za covidne bolnike in imenovati koordinatorja za covidne postelje.

Glede na epidemiološke podatke bodo odstotek postelj za covidne bolnike postopno povečevali do 20 odstotkov vseh kapacitet. Preko koordinatorja za postelje in dispečerske službe bodo koordinatorji, ko bodo bolnišnice presegle dogovorjen delež postelj za covidne bolnike, aktivirali sistem za premestitve bolnikov v druge bolnišnice, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Koordinator bo skrbel za komunikacijo z nacionalnim koordinatorjem in sodeloval na skupnih operativnih sestankih prek spleta.

Maske v UKC Ljubljana in Maribor znova obvezne

V UKC Ljubljana so od danes 8. 7. 2022 dalje, maske ponovno obvezne za vse (uporabnike, zaposlene, dijake, študente, obiskovalce, izvajalce del …) ob vstopu in v zaprtih skupnih prostorih, kjer oseba ni sama.

Tudi z UKC Maribor so sporočili spremenjen način za vse obiskovalce in paciente. V prostorih bolnišnice so maske znova obvezne. 

Uporaba zaščitne maske je tako obvezna za vse paciente in zaposlene ob vsakršnem delu z bolniki. Navodila ne veljajo za paciente Urgentnega centra. V UKC Maribor naročene paciente s povišano temperaturo in/ali znaki okužb dihal prosijo, da v prostore UKC Maribor ne vstopajo, temveč prej pokličejo v ambulanto/dejavnost, kjer so naročeni in upoštevajo njihova navodila. 

Covid-19 podatki

V sredo so v Sloveniji ob 660 PCR-testih in 5034 hitrih antigenskih testih potrdili 1627 okužb z novim koronavirusom.

Včeraj je bilo po podatkih ministrstva za zdravje  zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 46 bolnikov, na intenzivni negi pa osem. Umrl ni noben bolnik s potrjeno koronavirusno okužbo… več tukaj.

Foto: Victor J. Blue za The New York Times

By A.K.

Komentar: