Na ponovljen razpis za direktorja TV Slovenija naj bi po neuradnih informacijah v roku, ki se je iztekel opoldne, prispele tri prijave. Prijavil se je novinar Urban Laurenčič, po neuradnih informacijah pa tudi nekdanji direktor Ukoma Uroš Urbanija.

Uradni podatki o številu prijav bodo po navedbah generalnega vodstva RTV Slovenija najverjetneje objavljeni v ponedeljek. Prijavo na razpis je sicer potrdil dolgoletni športni novinar, voditelj in komentator na RTV Slovenija Urban Laurenčič.

Po navedbah nekaterih iz javnega zavoda so v vložišču sicer opazili nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanijo. Informacija, da je oddal prijavo, je zaokrožila tudi po družbenih omrežjih. Urbanija se na vprašanje STA, ali se je prijavil na razpis za direktorja Televizije Slovenija, še ni odzval.

Urbanija je bil zaposlen že na MMC RTV Slovenija, STA in Planet TV. Zadnji dve leti, v mandatu vlade Janeza Janše, je vodil vladni urad za komuniciranje (Ukom).

Radio Slovenija je poročal o treh prijavah, imena tretjega prijavljenega niso omenili.

Televizija brez direktorja s polnimi pooblastili od avgusta lani

Na razpis se ni prijavila avgusta lani razrešena direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak. Za STA je pojasnila, da se ji prijava glede na zadnjo odločitev programskega sveta, ki na seji 23. maja ni dal predhodnega soglasja k predlogu generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha, da jo imenuje za direktorico nacionalne televizije za štiriletni mandat, ni zdela smiselna.

Javni zavod RTV Slovenija je po zavrnitvi predloga generalnega direktorja konec maja znova objavil razpis za direktorja televizije. Kandidat za direktorja TV Slovenija mora izpolnjevati več pogojev. Biti mora državljan Slovenije, imeti mora univerzitetno izobrazbo, obvladati mora slovenski jezik, aktivno mora obvladati najmanj en svetovni jezik, imeti mora najmanj pet let delovnih izkušenj z referencami o uspešnosti v kulturno-umetniški dejavnosti oz. v dejavnostih, povezanih z javnimi glasili, poznati mora problematiko dejavnosti RTV, imeti mora organizacijske in vodstvene sposobnosti, ne sme biti poslanec državnega zbora ali funkcionar katere izmed političnih strank in ne sme imeti lastniških deležev ali trajnih pogodbenih stikov s pravnimi osebami, ki sodelujejo z RTV Slovenija, je navedeno v razpisu.

Za pravočasne štejejo prijave, ki so prispele v vložišče javnega zavoda RTV Slovenija do 12. ure, piše v razpisu. TV Slovenija je brez direktorja s polnimi pooblastili od avgusta lani, ko je Grah Whatmough razrešil Natalijo Gorščak.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: Bojan Požar Twitter