Za izvedbo reform bi moral Tusk kršiti zakon

ByA.K.

20. februarja, 2024 , , ,
Donald Tusk [Foto: Wikimedia/ Evropska ljudska stranka]

Za izvedbo reform bi moral Tusk kršiti zakon

Na Poljskem trenutno vlada ustavna kriza, ki jo je povzročila vrnitev izrazito progresivnega proevropskega politika Donalda Tuska na čelo države. Tusk, ki je svojim rojakom obljubil “vrnitev k starim demokratičnim načelom”, se sooča z močnim odporom konservativne opozicije, kar ogroža delovanje izvršne veje oblasti.

“Očitna sabotaža,” je situacijo komentiral Tusk na začetku svojega mandata, ko se je njegova desnosredinska koalicijska vlada znašla v precepu zaradi nasprotovanja največje opozicijske sile, ki ni omejena le na parlament (Sejm), ampak vključuje tudi “nestrankarskega” predsednika Andrzeja Dude in ustavno sodišče, kjer sedijo skrbno izbrani sodniki. Slednji imajo po poljski ustavi moč blokirati kakršen koli vladni predlog, kar še dodatno zapleta položaj.

Nedavni poskus reforme državnih medijev, ki je povzročil zasedbo in blokado celotne televizijske postaje v središču Varšave, kar je privedlo do začasne prekinitve programa in posredovanja policije, kaže na globino krize.

Za izvedbo reform bi moral Tusk kršiti zakon

Glede na predhodne zakonodajne spremembe, ki so jih v osemletni vladavini uvedli poljski konservativci za prilagoditev države svoji viziji, se Tusk in njegova vlada soočata s paradoksom: najbolj nujne in radikalne reforme lahko izvedejo le tako, da delujejo zunaj obstoječega zakonodajnega okvira.

Michał Baranowski, vodja varšavskega think tanka German Marshall Fund, meni, da bi lahko trenutna situacija v Poljski služila kot primer za prihodnje vlade v državah, kot sta Madžarska in Turčija, v primeru, da se njihovi državljani odločijo za politične spremembe. Baranowski poudarja, da po njegovem mnenju demokracija ne more preživeti več kot desetletje drsenja proti avtoritarnosti, preden država nepovratno zdrsne v “režimsko črno luknjo”.

Kaotični potek reform

Progresivno usmerjeni volivci v Poljski, kljub navdušenju nad izidom zadnjih parlamentarnih volitev, izražajo šok nad kaotičnim potekom reform, ki jih uvaja vlada Donalda Tuska. Politični analitiki svarijo pred možnostjo pretresa vladajoče večine, kar bi lahko dodatno zamajalo politično stabilnost države. Na finančnih trgih je bilo sprva opaziti pozitiven odziv na volilne rezultate, trenutna politična negotovost pa medtem vzbuja skrbi med vlagatelji glede prihodnje rasti poljskega trga.

Nedavne javnomnenjske raziskave kažejo na rast priljubljenosti Tuska, ki izkorišča organizacijski kaos in vodstveni vakuum znotraj opozicije. Vendar Tuska čaka še večji izziv, povezan z nujno potrebno reformo pravosodja, ki je ključna za izboljšanje odnosov z Evropsko unijo. EU pričakuje, da bo Tusk, kot njen nekdanji visoki uradnik, uspešno izpeljal reforme pravosodnega sistema, kar bi omogočilo nadaljnje financiranje Poljske iz evropskih skladov.

Kljub temu, da ima Tuskova vladajoča koalicija večino v parlamentu, je največja ovira za sprejetje reform predsednik Andrzej Duda in ustavno sodišče, ki sta pripravljena blokirati predloge vlade. Tusk se morda bo moral potrpežljivo pripraviti na boljše politične razmere, ki bi lahko prišle po naslednjih predsedniških volitvah, predvidenih za prihodnje leto.

[Vir: Hina]; Foto: Wikimedia/ Evropska ljudska stranka; Portal24