(Foto: Ukrinform)

Ukrajina in Poljska sta se včeraj, v nedeljo, dogovorili o vzpostavitvi skupnega carinskega nadzora na meji in delu v skupnem železniškem podjetju. Oboje z namenom, da bi olajšali gibanje ljudi in povečali izvozni potencial Ukrajine.

Med včerajšnjim srečanjem v Kijevu sta ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in poljski predsednik Andrzej Duda promovirala okrepljeno sodelovanje med državama, pri čemer je Duda sosedi ponudil podporo Varšave.

“Poljsko-Ukrajinska meja bi morala združevati in ne deliti,” je dejal Duda, Zelenski pa je skupni mejni carinski nadzor označil za “revolucionarno” potezo.

“To bo bistveno pospešilo mejne postopke,” je dejal Zelenski.

Večina ukrajinskih beguncev, ki beži pred vojno, je v Evropsko unijo prešla preko mejnih točk na Poljskem, Slovaškem, Madžarskem in Romuniji. Poljska je pravico do bivanja dela in socialne varnosti podelila več kot trem milijonom Ukrajincev.

Ukrajinski minister za infrastrukturo Oleksander Kubrakov je dejal, da si Ukrajina in Poljska prizadevata za olajšanje transporta ukrajinskega blaga v Evropsko unijo. Vojna v Ukrajini, žitnici sveta, je namreč povzročila dvig cen po vsem svetu. V Ukrajini je zaradi vojne namreč obtičalo skoraj 25 milijonov ton žita, saj ga zaradi infrastrukturnih izzivov ne morejo izvoziti. Ukrajina je večino svojega blaga izvažala prek morskih pristanišč, od invazije Rusije pa je prisiljena izvažati z vlakom ali prek svojih majhnih pristanišč ob reki Donavi. 

Zelenskiy je dejal še, da bi skupni carinski nadzor Ukrajini lahko olajšal vstop v EU.  Evropska komisija bo poročilo o tem, ali naj sprejme prošnjo Ukrajine za kandidatko za članstvo v EU, kar bo verjetno dolgotrajen proces, saj med članicami že povzroča nesoglasja, izdala junija.

Vir: Reuters