Za pokojnega Benedikta XVI. odprta žalna knjiga

ByAna Koren

4. januarja, 2023 ,

Za pokojnega Benedikta XVI. bo odprta žalna knjiga, maša bo v petek

V petek bo v ljubljanski stolnici maša za pokojnega Benedikta XVI., od srede do petka je na apostolski nunciaturi v Ljubljani odprta žalna knjiga, so sporočili iz Slovenske škofovske konference.

Maša za pokojnega zaslužnega papeža bo v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja v petek ob 18.30. Žalna knjiga zanj pa je na apostolski nunciaturi na Ulici Janeza Pavla II. v Ljubljani odprta od srede do petka med 10. in 12. uro ter med 15. in 17. uro.

Slovenski škofje so ob smrti Benedikta XVI. že v soboto povabili slovenske katoličane, naj se se pokojnega papeža spomnijo v molitvi. Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje pa je med drugim poudaril naklonjenost, s katero je Benedikt XVI. spremljal Katoliško cerkev v Sloveniji.

Cerkev v Sloveniji je po Sajetovih besedah papežu Benediktu XVI. še posebej hvaležna, ker je leta 2006 ustanovil tri nove škofije: v Celju, Novem mestu in Murski Soboti. Prav tako je mariborsko škofijo povzdignil v nadškofijo in metropolijo ter s tem v Sloveniji ustanovil dve cerkveni pokrajini. V času njegovega pontifikata je imenoval nadškofa Franca Rodeta za kardinala in prefekta Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja.

V Vatikanu kolone pred baziliko svetega Petra

Vatikanska bazilika svetega Petra je ob 7. uri znova odprla vrata za vernike, ki se želijo posloviti od pokojnega zaslužnega papeža Benedikta XVI. Po poročanju tujih tiskovnih agencij se v Vatikanu tudi drugi dan vijejo dolge vrste ljudi, ki prihajajo z vseh koncev sveta.

Prvi dan je truplo pokojnega zaslužnega papeža v rdeče-zlatem oblačilu in z zlato obrobljeno škofovsko kapo po podatkih Vatikana obiskalo 65.000 ljudi. Med prvimi, ki so se poslovili od njega, sta bila v ponedeljek italijanska premierka Giorgia Meloni in predsednik Sergio Mattarello. Prišel je tudi nekdanji italijanski premier Matteo Renzi.

Bazilika bo za javnost odprta še v sredo od 7. do 19. ure. V Vatikanu pričakujejo po okoli 30.000 obiskovalcev dnevno. Vstop je prost, rezervacije niso potrebne.

Pogreb bo sledil v četrtek. Ppogrebne slovesnosti pa bo prvič v zgodovini vodil Benediktov naslednik, papež Frančišek. Pogreb na željo pokojnika “slovesen, a preprost”. Ker Benedikt XVI. ni bil aktualni papež, njegov pogreb ne bo državniški. Na njem pričakujejo okoli 70.000 vernikov, a le dve uradni državni delegaciji, italijansko in nemško.

Papež Benedikt XVI. bo pokopan v grobnici Janeza Pavla II.

Pokojni papež Benedikt XVI. bo pokopan v nekdanji grobnici svojega predhodnika Janeza Pavla II., je sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni.

Njegovo zadnje počivališče bo v kripti bazilike svetega Petra. Truplo bodo tja odpeljali v četrtek. Pred tem bo papež Frančišek pred baziliko ob navzočnosti več deset tisoč vernikov obhajal mašo za Benedikta… več tukaj.

Vir: MMC Foto: Zajem zaslona