Za ureditev doma kombinirajte materiale in dosezite dizajnerski učinek

ByI.M.

10. avgusta, 2023 ,

Za ureditev doma kombinirajte materiale in dosezite dizajnerski učinek

Marsikdo misli, da je ureditev kopalnice brez keramičnih ploščic nepredstavljiva. Dobro je vedeti, da poleg keramike obstajajo tudi druge rešitve, ki ščitijo pred vlago in vodo ter naredijo kopalnico edinstveno in privlačno. Spoznajmo nove, alternativne materiale, ki jih lahko poljubno uporabite namesto keramike, brez strahu, da bi naredili napako. Če opremljate svoj novi dom ali razmišljate o prenovi obstoječega, je dobro poznati lastnosti določenih materialov.

Beton kot zadnji sloj

Eden izmed vodilnih materialov, ki se je v zadnjem času vselil v številne domove, je beton. V preteklosti je beton služil kot podlaga za keramične ploščice in druge talne in stenske obloge. Danes je priljubljen material, ki v svoji surovi, rahlo obdelani obliki deluje privlačno v prostoru. Njegova prednost je, da je vzdržljiv, poceni in se dobro kombinira z vsemi barvami in materiali.

Po želji ga lahko pobarvamo v želeno barvo s posebnim peskom (agregatom), ki ga vmešamo v zmes. Enkrat, če vam postane ureditev dolgčasna, lahko beton enostavno prekrijete s katero koli talno ali stensko oblogo. Betonske površine se bodo najbolje podale v sodobne, minimalistične prostore in tiste s pridihom industrijskega stila. Za lažje vzdrževanje je potrebno betonsko talno oblogo zaščititi s posebnim premazom.

Epoksi talna obloga

Druga alternativna rešitev za talne keramične ploščice je monolitna epoksi talna obloga. Poleg lepega in privlačnega videza v prostoru sta prednosti epoksidne smole njena vzdržljivost in trdnost. Je celo trša od betona. Epoksidna smola se je nekoč uporabljala le kot talna obloga v bolnišnicah, danes pa je izjemno priljubljen material, ki krasi številne vrhunsko opremljene domove. Z visoko stopnjo vzdržljivosti je to tudi fleksibilen material, pod katerega lahko vgradimo talno ogrevanje. Ni spoja, kar omogoča lažje vzdrževanje in lepši izgled. Epoksidna smola je lahko v različnih barvah, zato jo nekateri uporabljajo kot dekoracijo na stenah.

Vrnitev linoleja

Ste vedeli, da je linolej spet v modi? Linolej je naravni material, izdelan iz lanenega olja, lesne moke, plute in smole. Proizvaja se v obliki kvadratnih plošč in zvitkov. Je vodoodporen in dober izolator. Ima tudi to prednost, da ne drsi. Velika izbira barv in vzorcev naredi prostor privlačen. Še posebej priljubljeni so tisti z retro motivi iz 70. let prejšnjega stoletja. Kot talna obloga je linolej dobra rešitev za kuhinje in hodnike, ni pa priporočljiv za kopalnice.

Vinil kot obloga

Obstajajo tudi vinilne talne obloge, ki posnemajo les, kamen ali keramiko. Vinilne obloge so odporne na obrabo, njihova cena pa je tudi povsem sprejemljiva.

Steklo namesto ploščic

Steklo bi omenil tudi kot alternativo stenskim ploščicam v kuhinji. Steklo na steni nad delovnim pultom bo vsako kuhinjo moderniziralo in naredilo posebno. Poleg lepega videza je tudi enostavno za vzdrževanje.

vir Foto: Pexels Portal24