Za vedno se je poslovil nekdanji papež Benedikt XVI.

ByAna Koren

31. decembra, 2022

Za vedno se je poslovil nekdanji papež Benedikt XVI.

Nekdanji papež Benedikt XVI. je umrl v svoji vatikanski rezidenci v starosti 95 let, skoraj desetletje po tem, ko je odstopil zaradi slabšega zdravja. Katoliško cerkev je vodil slabih osem let, dokler ni leta 2013 postal prvi papež, ki je odstopil po Gregorju XII. leta 1415.

Benedikt je svoja zadnja leta preživel v samostanu Mater Ecclesiae znotraj vatikanskega obzidja. 

“Z žalostjo vas obveščamo, da je danes ob 9.34 v samostanu Mater Ecclesiae v Vatikanu umrl zaslužni papež Benedikt XVI.,” so sporočili iz Vatikana. 

Papeštvo so zaznamovale hude obtožbe na račun katoliške cerkve

Čeprav je bil nekdanji papež že nekaj časa bolan, je Sveti sedež sporočil, da se je njegovo stanje poslabšalo zaradi starosti. Papež Frančišek je v sredo med zadnjo letošnjo avdienco v Vatikanu pozval vse, naj “izgovorijo posebno molitev za zaslužnega papeža Benedikta”, ki je ​​zelo bolan.

Papež Benedikt XVI., s pravim imenom Joseph Ratzinger, je bil rojen v Nemčiji. Ko je leta 2005 postal eden najstarejših izvoljenih papežev je bil star 78 let. Večji del njegovega papeževanja se je katoliška cerkev soočala z obtožbami o desetletjih zlorab otrok.

V začetku tega leta je nekdanji papež priznal, da so bile storjene napake pri obravnavanju primerov zlorab, ko je bil med letoma 1977 in 1982 nadškof v Münchnu. Ko je bil nemški kardinal Joseph Ratzinger 19. aprila 2005 v četrtem glasovanju izvoljen za 265. papeža, je postal prvi predstojnik katoliške cerkve iz Nemčije po devetih stoletjih in pol.

Druga svetovna vojna, Hitlerjugend, ujetništvo…

Joseph Ratzinger, ki si je za papeža nadel ime Benedikt XVI., se je rodil 16. aprila 1927 v Marktlu na Bavarskem. Njegov oče je bil policist, Ratzinger pa je večino otroštva preživel v mestu Traunstein, kjer je obiskoval srednjo šolo.

Ratzinger je bil med drugo svetovno vojno kratek čas član Hitlerjeve mladine. National Catholic Reporter je leta 1999 objavil, da je bil leta 1943 dodeljen protiletalski obrambi tovarne BMW.

Po istem viru naj bi Ratzingerja nato poslali na avstro-madžarsko mejo. Ko so ga premestili nazaj na Bavarsko je dezertiral. Bodoči papež je konec vojne dočakal kot ameriški vojni ujetnik. Od leta 1946 do 1951 je študiral na teološki fakulteti v Freisingu, nato na univerzi v Münchnu, po kateri je bil posvečen.

Prvi papež, ki je abdiciral po 598 letih

Februarja 2013 je sporočil, da se bo odpovedal papeškim dolžnostim. Dejal je, da zaradi visoke starosti, načetega zdravja in prevelikih bremen dolžnosti ne more več ustrezno opravljati. “Nihče ni srečen, ko je izvoljen. Nihče nikoli ni ‘zaostal’ na Svetem sedežu,” je dejal 28 let, preden je bil sam izvoljen.

Benedikt XVI. je bil prvi papež, ki je po 598 letih abdicral. Slednje je presenetilo in šokiralo vernike v svetu, tudi njegov najožji krog v Vatikanu. Njegov pontifikat se je uradno končal 28. februarja 2013 po sedmih letih, desetih mesecih in devetih dneh. Najprej se je za dva meseca umaknil v papeško poletno rezidenco v Castel Gandolfu, kasneje se je naselil v samostanu v Vatikanu.

Tisti, ki so ga poznali, pravijo, da je bil sproščen, zmeren in skromen, a neomajno moralen. Ali kot je to opisal neki kardinal, “prijazen, a trmast”. Drugi je dejal, da ima Ratzinger veliko veščin, “med njimi pa ni menedžmenta.”

Foto: STA