Za zdravo srce v prehrano vključite ta živila!

ByAna Koren

3. marca, 2023 ,

Za zdravo srce v prehrano vključite ta živila!

Za zdravo srce vam ne svetujemo, da vsak dan pretečete pet kilometrov ali da nikoli ne jeste mastne pečenke. Priporočamo vam vsakodnevne majhne odločitve o tem, kaj jeste in koliko se gibati.

Čeprav smo ga razglasili za središče čustev, je srcu pravzaprav malo mar za naše ljubezensko življenje. Je eden najbolj osredotočenih organov v našem telesu in ima samo eno nalogo, ki jo odlično opravlja –  utrip. Utripati začne približno tri tedne po spočetju, do povprečne starosti (približno 70 let) bo vaše srce utripnilo dvainpol milijardokrat.

Srce je tudi najmočnejša mišica v telesu, čeprav je velika kot pest. Ritmično utripa kri skozi naše telo s tako močnimi sunki, da bo v primeru prereza aorte kri poslala tri metre navzgor. Srce mora črpati dovolj moči, da pošilja kri v najbolj oddaljene dele našega telesa in se po isti poti tudi vrača. In to se ponavlja vsako sekundo, dan, noč, neprekinjeno, desetletja… več na Princesa.si

Za bolj zdravo srce je najbolje telovaditi zjutraj

Za bolj zdravo srce je najbolje telovaditi zjutraj med 8. in 11. uro. Telovadba med osmo in enajsto uro zjutraj je povezana z najmanjšim tveganjem za bolezni srca in možgansko kapjo, je pokazala nova študija. V študiji je sodelovalo več kot 86.000 udeležencev.

V primerjavi s posamezniki, ki so bili bolj aktivni sredi dneva, so imeli tisti, ki so bili najbolj aktivni zjutraj med 8. in 11. uro, od 11 do 16 odstotkov manjše tveganje za razvoj koronarne bolezni. Pri ženskah se tveganje zmanjša za 22 do 24 odstotkov, navaja portal Medical News Today… več tukaj.