Za zmedo pri nedavnem glasovanju ni kriv kozmični dež, ampak to!

DZ Foto: Aleksander Reberšek NSi XFoto: ALeksander Reberšek NSi X

Za zmedo pri nedavnem glasovanju ni kriv kozmični dež, ampak to!

V Državnem zboru (DZ) se je med nedavnim spornim glasovanjem pojavilo več težav, ki so povzročile motnje v delovanju glasovalnega sistema. Po analizah je bilo ugotovljeno, da so se med glasovanjem pojavile spremembe statusa identifikacijskih kartic poslancev, kar je najverjetneje prispevalo k zmedenosti pri glasovanju.

Člani poslanskih skupin Svoboda in SD so med glasovanjem identifikacijskih kartic niso umikali, kar je bilo potrjeno iz DZ. Strokovna služba DZ, odgovorna za razvoj informacijskega sistema, skupaj z zunanjim izvajalcem, je pripravila poročilo o dogajanju med tem glasovanjem, na zahtevo kolegija predsednice DZ. Iz poročila je razvidno, da je prišlo do več sprememb statusa identifikacijskih kartic posameznih poslancev, kar je verjetno povzročilo težave pri delovanju glasovalnega sistema.

Umikanje kartic

Po zbranih podatkih je strojna in programska oprema glasovalne aktivnosti sicer beležila, vendar niso bili pravočasno obdelani in posredovani v jedrni del konferenčnega glasovalnega sistema. To je privedlo do tega, da je bil na zaslonih v dvorani DZ prikazan le vmesni, ne pa tudi končni rezultat glasovanja, ki ni odražal dejanske volje poslank in poslancev.

Dodatno so ugotovili, da med glasovanjem 11 poslank in poslancev poslanske skupine Svoboda ter trije člani poslanske skupine SD niso vstavljali ali umikali identifikacijskih kartic, kar je prispevalo k zmedenosti.

Neuradne informacije navajajo, da naj bi za motnje v delovanju glasovalnega sistema kriva poslanska skupina Levica, saj naj bi sistem zabeležil kar 22 sprememb statusa identifikacijskih kartic poslancev.

Zaplet se je zgodil med glasovanjem o opozicijskem dopolnilu k zakonu o izvrševanju proračuna, ki bi prinesel polno uskladitev socialnih transferjev z inflacijo. Zaradi težav so poslanci morali glasovati ponovno, pri čemer so se sklicevali na dogovor iz leta 2004, ki omogoča ponovno glasovanje v primeru okvarjene glasovalne naprave. To je potrdila tudi zakonodajno-pravna služba DZ.

V drugem krogu glasovanja je bila polna uskladitev socialnih transferjev z inflacijo uspešno izglasovana, kljub obstrukciji opozicije.

Na seji je poslanka Levice Nataša Sukič priznala, da je izvlekla svojo kartico iz glasovalne naprave med zapletom in da ni bila edina, kar kaže na težave v procesu glasovanja.

vir; Foto: Aleksander Reberšek NSi X; Portal24