Začasno zvišanje otroškega dodatka podprlo 65 poslancev

Zakon o začasnih ukrepih za omilitev posledic draginje pri prejemnikih otroškega dodatka je podprlo 65 poslancev, glasu proti ni bilo. Novembra, decembra in januarja bodo družine z otroci, ki so upravičene dodatka tako dobile višji otroški dodatek.

Na sporedu DZ sta bili dve izredni seji. Na prvi so poslanci razpravljali o SDS-ovem predlogu za omilitev posledic inflacije in energetske draginje. Na drugi seji so poslanci potrjevali zakon o otroškem dodatku, ki upravičencem za tri mesece prinaša dodatno denarno pomoč.

Za vsakega otroka bodo družine, ki so upravičene do otroškega dodatka tako tri mesece ob otroškem dodatku dobile draginjski dodatek. Dodatek bo izplačan v vrednosti otroškega dodatka, ki ga dobijo za prvega otroka.

Med upravičence do draginjskega dodatka zakon dodaja rejniške družine.

Otroški dodatek za prvega otroka je odvisen od dohodkovnega razreda. Višina dodatka se giblje od 21 do 123 evrov. Najvišji znesek dobijo upravičenci v 1. dohodkovnem razredu. V tem razredu povprečni mesečni dohodek na osebo znaša do 200,78 evra. Najnižji dodatek dobijo upravičenci iz 8. dohodkovnega razreda, v katerem povprečni mesečni dohodek na osebo znaša od 914,72 do 1104,33 evra.

V SDS-u  so v predstavitvi poslanskih stališč spomnili na svoje dopolnilo. V skladu z dopolnilom bi draginjski dodatek izplačali v dvakratnem znesku otroškega dodatka, določenega za prvega otroka v posameznem dohodkovnem razredu upravičenca za vsakega otroka. DZ predloga ni sprejel.

NSi so dejali, da mora država vsakega otroka ceniti enako. NSi pravi, da bodo družine iz srednjega razreda, v katerih povprečni mesečni dohodek na osebo znaša več od 1104 evre prikrajšane. Ukrepe družinske in socialne je treba med seboj ločiti menijo v NSi.

Foto: Robert Colins Unsplash