Začelo se je sojenje sinu ameriškega predsednika Hunterju Bidnu

Biden [Foto: Wikimedia/Carlos M. Vazquez II.]

Začelo se je sojenje sinu ameriškega predsednika Hunterju Bidnu

Hunter Biden je danes prispel na sojenje zaradi obtožb o nezakoniti nabavi in ​​posedovanju orožja, pred uvodnimi izjavami in pričevanjem o zlorabi mamil, ki so jih tožilci povzeli iz njegove avtobiografije in telefonskih sporočil, kar po njihovem mnenju dodatno obremenjuje sina ameriškega predsednika.

Štiriinpetdesetletni Hunter Biden je obtožen, da ni prijavil zlorabe mamil, ko je kupil revolver Colt Cobra, in da je oktobra 2018 11 dni nezakonito posedoval orožje. Krivde ni priznal. Hunter Biden je prvi sin ameriškega predsednika, ki je bil sodno preganjan, medtem ko je njegov oče še na oblasti.

Hunter Biden, ko je vstopil v sodno dvorano ni govoril z novinarji. Na sojenju sta se mu pridružili prva dama Jill Biden in njegova žena. Sojenje proti Bidnu poteka v sodni dvorani v njegovem rojstnem kraju Wilmington v zvezni državi Delaware le nekaj dni po tem, ko je republikanec Donald Trump, glavni tekmec demokratskega predsednika Joeja Bidna na volitvah 5. novembra, postal prvi nekdanji predsednik, ki je bil obsojen za kaznivo dejanje.

Pričakuje se, da se bo sojenje osredotočilo na leta zlorabe in zasvojenosti Hunterja Bidna s crack kokainom, o čemer je javno govoril in je bil pomemben del njegove avtobiografije iz leta 2021, “Beautiful Things”. Ameriški okrožni sodnici Maryellen Noreika je na zaslišanju lani povedal, da od sredine leta 2019 ni užival opojnih substanc. Tožilci bodo poskušali dokazati, da je Hunter Biden vedel, da laže, ko je na obrazcu za nakup orožja na vprašanje, ali je uporabljal prepovedana zdravila, odgovoril z ne.

Bo priča tudi bivša žena?

Pričakuje se, da bo posebni tožilec David Weiss poklical agentko FBI Erika Jensen, da priča o besedilnih sporočilih Hunterja Bidna, ki opisujejo njegovo uživanje drog in njegovo avtobiografijo.

“Spal sem na vrhu svojega avtomobila in kadil crack na križišču Fourth Street in Rodney Street,” je eno od sporočil, ki so jih tožilci vključili v spis. V drugem sporočilu je Hunter Biden zapisal, da je za bejzbolskim stadionom v Wilmingtonu “čakal na trgovca z imenom Mookie.” Tožilci trdijo, da bi lahko za pričo poklicali njegovo bivšo ženo Kathleen Buhle, ki je Hunterja Bidena v njuni ločitveni tožbi leta 2017 obtožila zapravljanja denarja za mamila, alkohol in prostitutke.

Sojenje Hunterju Bidnu republikancem ponuja priložnost, da preusmerijo pozornost od Trumpovih težav z obtožbo. Če bo Hunter Biden v Delawaru obsojen v vseh točkah, mu grozi do 25 let zapora, čeprav obtoženci običajno prejmejo krajše kazni, pravi ameriško ministrstvo za pravosodje.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Wikimedia/Carlos M. Vazquez II.