Začetek sojenja Miloradu Dodiku prestavljen na december

ByAna Koren

21. novembra, 2023 , , ,

Začetek sojenja Miloradu Dodiku prestavljen na december

Začetek sojenja predsedniku Republike Srbske, Miloradu Dodiku, zaradi neuresničevanja sklepov visokega predstavnika v Bosni in Hercegovini, ki je bil napovedan za sredo, je prestavljen na 6. december, je sporočilo sodišče BiH.

Obramba Milorada Dodika je zahtevala preložitev začetka sojenja, saj naj bi moral odpotovati na Madžarsko jutri. Trdili so, da je vabilo za to pot prejel pred razpisano obravnavo 22. novembra, in sodišče je to razlago sprejelo.

Milorad Dodik in direktor Uradnega lista RS, Miloš Lukić, sta obtožena kaznivega dejanja neizvrševanja odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti, za kar jima v primeru obsodbe grozi kazen od šestih mesecev do petih let zapora. Obsodilna sodba bi pomenila tudi samodejno prepoved opravljanja dolžnosti.

Aktualni visoki predstavnik, Christian Schmidt, je uvedel spremembe kazenskega zakonika Bosne in Hercegovine, po katerih se bo Dodiku in Lukiću sodilo 1. julija. Hkrati je razveljavil zakone, s katerimi je parlament Republike Srbske poskušal preprečiti izvajanje njegove odločitve, pa tudi sodbo Ustavnega sodišča Bosne in Hercegovine.

Kljub temu, da je Schmidt po pooblastilu sporne zakone razveljavil, je Dodik uredbo o njihovi uveljavitvi vseeno podpisal, Lukić pa jih je objavil v uradnem listu entitete, tako da sta oba kršila zakon. Oba sta se v predobravnavnem naroku na sodišču BiH izrekla za nedolžna, njuna obramba pa temelji na trditvi, da Schmidt ni bil legitimno izvoljen visoki predstavnik, kljub temu da je bil izvoljen po predpisanem postopku, torej po njihovi razlagi niti ne bi mogel zahtevati sprememb kazenskega zakona.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24