Zadevo Bošnjak predali službi za korporativno varnost

V UKC Ljubljana so zadevo Bošnjak predali službi za korporativno varnost, enoti za integriteto, ki naj bi preučila primer, je pojasnil direktor UKC-ja Ljubljana Marko Jug. Dodal je, da naj bi bili rezultati znani v dveh tednih.

Jug je znova komentiral primer nevrokirurga Bošnjaka. Ta je v sklopu samoplačniških storitev operiral tujo državljanko. Slednja je morala poleg plačila operacije ljubljanskemu UKC-ju nakazati Bošnjaku še dodatnih 6000 evrov na račun agencije v Hongkongu… o tem smo pisali tukaj.

“Pričakujemo, da bom imeli v 14 dneh oblikovano poročilo, kako je prišlo do vseh naročil in bomo lahko povedali kaj več,” je glede zadeve Bošnjak dejal Jug. Enota za integriteto službe za korporativno varnost v UKC-ju Ljubljana je namenjena preiskovanju notranjih zadev.

 “Zbiramo dokumentacijo, preučujemo, kako je prišlo do naročila, kdo je bil naročnik, kdo je bil izbran in ali so potencialne povezave,” je dejal Jug. Ugotoviti bo treba predvsem, ali je šlo za okoriščanje ali pogojevanje.

Nevrokirurgu Romanu Bošnjaku so kot je pojasnil posredovali opomin pred odpovedjo. Bošnjak opomina še ni prevzel, veljati bo začel ob prevzemu. “Kolikor sem seznanjen, je trenutno na dopustu, nadaljnji postopki pa bodo odvisni od nadaljnjih ugotovitev.”

Razkritja iz Tarče

Tarča je v četrtek razkrila tesno povezavo družine kirurga Romana Bošnjaka s podjetjem, ki je skoraj ves svoj prihodek ustvarilo prav v poslu z oddelkom za nevrokirurgijo ljubljanskega kliničnega centra, ki ga je do pred dnevi vodil Bošnjak.

Direktor UKC-ja Ljubljana je v oddaji Tarča dejal, da so na podlagi podatkov, ki so jih imeli v četrtek zjutraj, Bošnjaku dali opomin pred odpovedjo. Dodal je, da so informacije, ki so jih razkrili v oddaji, bolj obremenjujoče. Če se ti podatki izkažejo za verodostojne, naj bi po Jugovih besedah “zahtevali odpoved“.

Zdravniška zbornica z delavnicami zoper korupcijska tveganja

Iz Zdravniške zbornice Slovenije so sporočili, da so seznanjeni z novimi medijskimi objavami glede Bošnjaka v oddaji Tarča in da zagovarjajo ničelno toleranco do spornih ravnanj.

 “Če se bodo očitki izkazali za resnične, zbornica meni, da je zdravnik povzročil veliko škodo vsem svojim stanovskim kolegom,” so poudarili.

Strokovna direktorica ne želi dajati izjav

Jug je glede odstopa strokovne direktorice Jadranka Buturović Ponikvar pojasnil zgolj, da direktorica ne želi dajati izjav, prav tako njemu ni pojasnila razlogov za svoj odstop. “Strokovno direktorico imenuje in razreši svet zavoda, tu sam nimam nikakršnega vpliva. Če strokovni direktor poda odstop, se mora s postopkom najprej seznaniti strokovni svet, nato pa mora razrešitev sprejeti svet zavoda. Dokler je ne sprejme, ostaja na funkciji.”

Jug je dodal, da je direktoričin odstop gotovo odraz težkih časov. Na vprašanje, kako se bo odzval, če se izkaže, da je na njen odstop vplival minister za zdravje Daniel Bešič Loredan, je Jug odgovoril, da minister na to ne sme vplivati, če pa bi se izkazalo, da je bil v ozadju njegov vpliv, “je to stvar drugih postopkov”. “Sam delujem v svojih pristojnostih, izključujem se iz vsakih konfliktov interesov in enako pričakujem tudi od drugih,” je dejal Jug.

vir Foto: STA

By A.K.

Komentar: