Zagata: Višje plače zahtevajo tudi policisti, gasilci in Pošta

ByAna Koren

15. januarja, 2023 , ,

Zagata: Višje plače zahtevajo tudi policisti, gasilci in Pošta

Nezadovoljstvo zaradi plačnega sistema je vedno večje. Višje plače po zdravnikih in zobozdravnikih ter pomočnicah vzgojiteljic, dodatek bodo dobili tudi sodniki in tožilci itd., zahtevajo še policisti, gasilci in poštarji.

Policijski sindikat Slovenije je v pismu premierju opozoril, da vlada obveznosti iz oktobra lani sprejetega dogovora o ukrepih na področju plač “izvršuje klientelistično in diskriminatorno”, saj problematiko rešuje le v določenih “cehovskih poklicih”.

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) zato pozivajo k dvigu osnovnih plač vseh zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ).

V sporočilu za javnost so spomnili, da so vlada in reprezentativni sindikati javnega sektorja v dogovoru o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023 soglašali, da se po zaključku centralnih pogajanj začnejo usklajevanja o sistemskih spremembah plačnega sistema javnega sektorja. Vzporedno s tem bodo potekala pogajanja o odpravi nesorazmerij v plačah. Dogovor o slednjem bo dosežen najpozneje do 30. junija letos. Vlada se je ob tem zavezala tudi, da bo uresničila zaveze iz sklenjenih sporazumov oziroma dogovorov v obdobju preteklih vlad.

Po ugotovitvah policijskega sindikata vlada problematiko na področju plač in kadrovskih zadev “rešuje le v določenih ‘cehovskih poklicih’, ki imajo zaradi možnosti političnega delovanja in neposrednega političnega vpliva svoje predstavnike tako v vladi kot na drugih ravneh oblikovanja odločitev”. 

Tako se je po njihovih navedbah lotila “zgolj reševanja problematike v zdravstvu, socialnem varstvu in šolstvu ter nazadnje še razširila na pravosodje, medtem ko je to isto problematiko v policiji povsem spregledala oz. ignorirala, čeprav jo k temu zavezuje isti dogovor”.

Ob tem so poudarili, da podpirajo dvig plač na drugih področjih, tudi ne nasprotujejo dogovoru s sodniki in tožilci o začasnem dvigu plač. “Ostro pa nasprotujemo dejstvu, da se je vlada s sodniki in tožilci o dvigu njihovih plač dogovorila, ne da bi pred tem razrešila svoje obveznosti iz dogovora in preteklih sporazumov,” so zapisali.

Vlada je porušila razmerja

Ker je vlada s kršitvijo dogovora porušila razmerja, ki bi šele morala biti predmet pogajanj, v Policijskem sindikatu Slovenije zahtevajo, da vlada nemudoma pristopi k dvigu osnovnih plač vseh zaposlenih v policiji in ministrstvu za notranje zadeve za najmanj štiri plačne razrede iz naslova povzročenih nesorazmerij.

Zaradi neustreznega vrednotenja delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb s posebnimi pooblastili za te zaposlene zahtevajo še dodaten dvig plač. In sicer za najmanj 2–3 plačne razrede. Za zaposlene v plačni skupini J v policiji in na MNZ-ju, ki ne dosegajo minimalne plače, zahtevajo izplačilo nominalnega dodatka.

Če bodo še naprej deležni ignorance vlade, bodo “prisiljeni sindikalne aktivnosti drastično zaostriti”. Odgovor od vlade pričakujejo do prihodnjega petka.

Za novi karierni sistem v Policiji

Sindikat policistov Slovenije prav tako zahteva pravičnejše vrednotenje vseh zaposlenih tako v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve kot na Inšpektoratu RS-ja za notranje zadeve. Zavzeli so se za takojšnjo vzpostavitev novega kariernega sistema v policiji.

Prav tako zahtevajo dvig uvrstitev vseh delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb v policiji za štiri plačne razrede in dodaten dvig osnovnih plač vseh pooblaščenih uradnih oseb v policiji za dodatne tri plačne razrede zaradi ustreznega vrednotenja pooblaščenih uradnih oseb s posebnimi pooblastili.

Poleg tega se za enako število plačnih razredov, za kolikor se dvigujejo uvrstitve delovnih mest pomočnic vzgojiteljic, potegujejo za dvig vseh ostalih delovnih mest v policiji, na ministrstvu in inšpektoratu.

Gasilci: Dovolj je obljub in sprenevedanja

Nezadovoljstvo zaradi plačnega sistema je vedno večje tako v javnem kot tudi v zasebnem sektorju. Potem ko je vlada dogovor dosegla z zdravniki in zobozdravniki ter pomočnicami vzgojiteljic, dodatek bodo dobili tudi sodniki in tožilci, ima svoje zahteve tudi Sindikat poklicnega gasilstva. Od vlade terja, da se poklicni gasilci uvrstijo v višje plačne razrede. V drugačnem primeru se bodo za pošteno vrednotenje poklicnih gasilcev bojevali z drugačnimi sindikalnimi dejavnostmi.

“Vlado pozivamo, da se vsa delovna mesta v dejavnosti poklicnega gasilstva uvrstijo osem plačnih razredov višje. Dogovor o uvrstitvi delovnih mest v dejavnosti poklicnega gasilstva, teh osem plačnih razredov višje, pričakujemo in zahtevamo najpozneje do 27. januarja 2023,” je povedal David Švarc, generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije.

Protest pred vlado 16. februarja

Za 16. februarja gasilci napovedujejo protestni shod pred vlado. Po besedah generalnega sekretarja sindikata Davida Švarca je ob dogajanju v zadnjem času v njihovih enotah zavrelo. Dovolj jim je obljub, sprenevedanja in drugorazrednosti.

Kot je povzel, se je zgodil dvig plač v zdravstvu in socialnem varstvu, v delu vzgoje in izobraževanja. Sodniki in ostali funkcionarji v pravosodju so dobili dodatnih 600 evrov s 1. januarjem, brez kakršnih koli pogajanj. Vlada pa je že ob svojem nastopu plače ministrov in državnih sekretarjev dvignila v najvišje možne plačne razrede.

Takšna odločitev vlade je sicer zakonita, a dejstvo je, da je vlada pač zase poskrbela, druge pa pustila čakati in jim obljubljala odpravo nesorazmerij skupaj s prenovo plačnega sistema, je dejal Švarc. Po njegovih navedbah so se na ta način državnim sekretarjem plače dvignile za 365 evrov, ministrom za 411 evrov mesečno. To pa bi za poklicnega gasilca v 24. plačnem razredu pomenilo osem plačnih razredov. Dvig za 600 evrov, kot bodo dobili sodniki, pa bi zanj pomenil celo 11 plačnih razredov.

Sindikat: Ni prav, da se je gasilce popolnoma izločilo

V sindikatu so pojasnili, da ne nasprotujejo uvrstitvam zaposlenih v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva v višje plačne razrede, a so izrazili nestrinjanje, da se je druge skupine javnih uslužbencev in s tem tudi poklicne gasilce iz teh pogajanj popolnoma izločilo. S tem so bila plačna razmerja, ki izhajajo iz zahtevnosti in odgovornosti delovnih mest, popolnoma porušena, je opozoril Švarc.

V ilustracijo je navedel primer srednje medicinske sestre v reševalnem vozilu, ki se ji je plačni razred z 22. povišal na 28. plačni razred. Po njegovih besedah gre za delovno mesto, primerljivo z delovnim mestom gasilca v 24. plačnem razredu, ki je tako zdaj uvrščen štiri plačne razrede nižje.

Med zdravstvenim reševalcem, zdaj v 33. plačnem razredu, in primerljivim delovnim mestom gasilca specialista, ki je še vedno v 26. plačnem razredu, pa je razlika sedem plačnih razredov. Toliko je po novem razlika tudi med diplomirano medicinsko sestro v reševalnem vozilu z opravljenim preverjanjem iz nujne medicinske pomoči v 41. plačnem razredu in vodjem gasilske izmene ena, ki je v 34. plačnem razredu, je nanizal Švarc.

Dodal je še, da je z zadnjim dvigom minimalne plače gasilec v 24. plačnem razredu pristal 69 evrov pod minimalno plačo. Po besedah predsednika sindikata Gasilske brigade Ljubljana in vodje gasilske izmene v brigadi Silva Kuntariča je tako zdaj že slaba četrtina plačne lestvice poklicnega gasilstva “potopljena v tem bazenu minimalne plače”. Interesa za delo v gasilskih brigadah pa je vse manj.

Medved: Nujen je dialog

Na zahtevo poklicnih gasilcev po dvigu njihovih plač so se odzvali na obrambnem ministrstvu.

Državni sekretar Rudi Medved je dejal, da dobro poznajo naravo dela gasilcev, napore in tveganja, ki so jim izpostavljeni, ter menijo, da so poklicni gasilci upravičeni do dviga plač. A Ministrstvo za obrambo ni tisto, ki bi jim lahko v tem trenutku dvignilo plače, za to bo potreben dialog v okviru celotnega javnega sektorja. In ta dialog se zdaj obeta.

Po besedah sekretarja je ministrstvo v nenehnem dialogu s sindikatom poklicnega gasilstva in njihove zahteve pozna že kar nekaj časa. O njih so obvestili ministrico za javno upravo, nedavno pa so pripravili tudi sestanek s sindikatom, ki se ga je udeležil tudi državni sekretar z ministrstva za javno upravo, je še povedal Medved.

Višje plače zahtevajo tudi v Pošti Slovenije

Sindikat delavcev prometa in zvez je poslovodstvu Pošte Slovenije poslalo zahtevo za začetek pogajanj za redno uskladitev plač skladno s kolektivno pogodbo in za izredno uskladitev plač, s katero bi rešili problematiko zdrsa zaposlenih pod minimalno plačo, so sporočili iz sindikata. V primeru neuspešnega pogajanja bodo socialni dialog zaostrovali.


Sindikat k dvigu plač poziva po odločitvi ministrstva za delo, da se višina minimalne plače s 1. januarjem letos določi v višini 1203,36 evra bruto oziroma 878,48 evra neto. Kot navajajo v sindikatu, število zaposlenih, ki bi prejemalo dodatek do minimalne plače, kljub izredni januarski uskladitvi plač za dva odstotka krepko presega število 300. “Še več, ugotavljamo, da bo število zaposlenih, ki bodo tik nad minimalno plačo, precejšnje,” so zapisali.

Poslovodstvo Pošte Slovenije z generalnim direktorjem Markom Cegnarjem na čelu so tako pozvali k začetku pogajanja za uskladitev plač. Sindikat od poslovodstva pričakuje hiter pogovor in konstruktivna pogajanja. “Upravičena pričakovanja zaposlenih je namreč treba nasloviti hitro, če želimo ostati za pogajalsko mizo,” so navedli.

Sindikat delavcev prometa in zvez se sicer pripravlja tudi na morebitna zaostrovanja socialnega dialoga, če pri pogajanjih ne bodo uspešni.

vir Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Ne spreglejte…

Požareport: Primer Loredan: poniža sebe in funkcijo, Golob mu vzame reformo in ga brca prek svojega portala, on pa še vedno ne odstopi

Požareport: Primer Loredan: poniža sebe in funkcijo, Golob mu vzame reformo in ga brca prek svojega portala, on pa še vedno ne odstopi. Ob tem eni cinično dodajajo, da če Janković ne bi bil minuli ponedeljek slučajno dobre volje, bi se moral Loredan opravičiti vsaj še dvakrat, na Odmevih in oddaji 24ur zvečer.

Pri tem mu žal nič kaj dosti ne pomaga, če ga javno občasno pohvali znani kirurg Erik Brecelj, saj realna moč je drugje, Golob, Janković in Co. pa zdaj počnejo z Loredanom kot svinja z mehom. Kar poglejte si mimike Roberta Goloba v slow motionu… več tukaj.